Egyéb

2007.03.31. 08:28

Gyermekfelügyelet brókerhölgyeknek, szülési szabadság kispapáknak

Az első nő, Annie Grimes 1919-ben kezdett dolgozni New York elegáns pénzügyi központjában, a Wall Streeten. Az itt található tőzsde első női brókere pedig Helen Hanzelin volt, 1943-ban, mindössze 18 évesen lépett be új munkahelyére. Mindkettejüket a Merrill Lynch, a világ egyik legnagyobb befektetési bankja alkalmazta. A hölgyek alkalmazásában úttörő szerepet játszó vállalat azóta is büszkén hirdeti a nők egyenrangúságát.

Bánky

Hogy a szebbik nem mennyire be akart törni a korábban a férfiak felségterületének számító bankszférába, jelzi, hogy amikor a San Franciscó-i iroda 1949-ben tanfolyamot indított kifejezetten nők számára, nyolcszáz jelentkező állt kígyózó sorokban az épület előtt. A nők persze akkor tudnak legjobban teljesíteni munkahelyükön, ha nem kényszerülnek nehéz választásra karrierjük és családjuk között. A befektetési bank ezt felismerve különféle módon kompenzálta az Egyesült Államok nem kimondottan családbarát politikáját. Részmunkaidőben foglalkoztatja a kismamákat, céges utazások idejére megtéríti a gyermekfelügyelet költségeit, iskolai szünetekben programokat szervez a kicsiknek, és segíti a beteg gyermekek otthoni felügyeletét. A kispapáknak is adnak szülési szabadságot, sőt gyermeknevelési tanfolyamot szervez nekik, méghozzá munkaidőben.

A cég támogatja az örökbefogadást, és a szoptatási nehézségekkel küzdő kismamáknak is segítséget nyújt. Manhattani főhadiszállásukon saját gyermekfelügyeletet is nyitottak. A profeszszionális ellátást 6 hetes kortól 3 éves korig igény szerinti időbeosztásban vehetik igénybe a dolgozók – térítésmentesen. Van mit pótolnunk a családbarát munkahelyek terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!