Hírek

2007.04.02. 17:11

GKI: lassuló növekedés, romló reálkeresetek

Tovább lassul a gazdasági növekedés 2007-ben: a tavalyi 3,9 százalékról 3 százalékra csökken

Zm/mti

Lassul a gazdasági növekedés 2007-ben: a tavalyi 3,9 százalékról 3 százalékra csökken – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében. Az infláció az első negyedévi, közel 9 százalékos csúcspont után fokozatosan csökken, az év egészében 6,5 százalékos lesz; a második negyedévben lassan megkezdődhet a kamatcsökkentés. A reálkeresetek idén 3-3,5 százalékkal mérséklődnek.

A mérleg azonban a vártnál is kedvezőbben alakult: a legfrissebb adatok szerint a külső egyensúly tavaly jelentősen javult, a hiány 0,8 milliárd euróval lett kisebb a 2005. évinél.

A beáramló külföldi tőke ugyanakkor kevesebb, míg a magyar tőkeexport magasabb volt a korábbinál. Az iparban januárban folytatódott a tavalyi, 10 százalék körüli, exportorientált növekedés. Az energiatermelés – a meleg időjárásnak köszönhetően – 3,5 százalékkal csökkent, az építőanyag-ipar kibocsátása viszont 60 százalékkal emelkedett.

A magyar export és import is 20 százalék körüli ütemben emelkedett januárban, ami kimagaslóan gyors ütem. Az év egészében 13 százalékos export növekedés várható, amelynek hátterében a belföldi felhasználás lassú bővülése áll. Az import némileg kisebb mértékben 10 százalékkal emelkedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!