Közélet

2007.04.03. 07:12

Pick-béralku: csütörtökön újabb sztrájk?

Pécs–Szeged | A szakszervezet béremelési követelésének valamivel több mint a felét, 5,5 százalékot és juttatásokat ajánlott a Pick Zrt. vezetése hétfői levelében. A pénteki figyelmeztető sztrájk után a szakszervezet képviselői csütörtökön ülnek tárgyalóasztalhoz a vállalatvezetőkkel.

Kaszás E. (Dunántúli Napló)

A hétfő délelőtt még teljes bizonytalanságban telt a Pick Zrt. baranyai egységeiben, a déli órákban aztán megérkezett a vállalatvezetés új béremelési ajánlata. Az ügy előzménye, hogy pénteken közel kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a pécsi üzem dolgozói.

– A cégvezetés új ajánlata az eddigi 4,5 százalékkal szemben 5,5 százalékos alapbéremelésről szól – mondta el a friss fejleményről Tóth Ferenc, a Húsipari Dolgozók Szakszervezete pécsi alapszervezetének vezetője.
– Az alapbér emelésén túlmenően a cég elengedné a dolgozók reggelijének térítési díját, a közös rendezvényekre, kirándulásokra, valamint segélyekre szánt szociális jóléti alapot pedig 24-ről 25 millió forintra emelnék vállalati szinten. Ezen kívül ígéretet kaptunk arra is, hogy valamennyi dolgozó részesül az adómentesen adható háromszor 6500 forintos vásárlási utalványban.

Az 5,5 százalékos béremelés még mindig jelentős mértékben elmarad a szakszervezet kezdeti 13 százalékos, később 10 százalékra mérsékelt követelésétől. Az érdekképviseleti vezetők gyors számítása szerint a további ígéretekkel együtt 7-7,5 százalékról szól a cégvezetők új ajánlata.
Kovács László elnök vezérigazgató az ügyben úgy foglalt állást, hogy elsősorban egyezségre törekszenek a cég dolgozóival. Jelentősebb bérnövelés a tavalyi fúzió következtében létrejött húsipari óriás versenyképességét rontaná, ami összességében mintegy háromezer Pick-munkahely stabil megtartását veszélyeztetné.

Tóth Ferenc alapszervezeti elnök elmondta, hogy a szakszervezet képviselői kedden befejezik az egyeztetéseket a cég dolgozóival. Ezt követően összevetik az üzemi szinten megfogalmazott álláspontokat, és a cégvezetés kérésére csütörtökön Szegeden ülnek tárgyalóasztalhoz. Pécsett pénteken már megtartották a két órát meg nem haladó figyelmeztető sztrájkjukat a dolgozók, Alsómocsoládon, Baján és Szegeden a helyi alapszervezetek döntenek arról, hogy a tárgyalási sikerek érdekében élnek-e a sztrájktörvényben rögzített eszközzel.

A Pick egységeiben alkalmazott fizikai dolgozók bruttó átlagbére valamivel meghaladja a 126 ezer forintot, ami a húsipari ágazati bérek felső harmadába tartozik. A szakszervezet képviselői abban bíznak, hogy a tárgyalások eredményeképpen nem kell reálbércsökkenéssel szembesülniük idén a dolgozóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!