Hírek

2007.04.05. 17:45

Egyre több cég jut el felszámolásig

Az idei év első negyedében csaknem 2 500 magyar vállalkozás jutott a felszámolás sorsára. Ez több, mint bármikor korábban és tíz százalékkal több, mint az előző év azonos negyedévben – derül ki az Opten Kft. adataiból. Ugyanakkor a negyedév során csaknem kilenc ezerrel emelkedett a működő vállalkozások száma is. Ez a megelőző év azonos negyedévéhez viszonyítva 1,9 százalékos növekedést jelent.

T. M.

Az ország keleti régióiban sokkal több céget számolnak fel, mint a nyugatiakban. E szempontból a legveszélyeztetettebb területek közé Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tartozik. Számottevően rosszabb a helyzet az országos átlagnál Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Somogy és Tolna megyében is. Határozottan jobb a helyzet ugyanakkor az ország nyugati régióiban, ezen belül is kiemelkedik Vas, Győr-Moson-Sopron és Fejér megye.

A magyar vállalkozások nehéz helyzete mögött elsősorban a belső kereslet visszaesése húzódik meg. Emellett az évek óta halmozódó lánc- és körbetartozások, illetve a fizetési határidők kitolódása is egyre több vállalkozásnak okoz problémákat. A kereskedelemben ma már inkább a kilencven napos fizetési határidő jellemző, míg korábban hatvan, illetve harminc napra fizettek a felvásárlók. Ez finanszírozási problémákat okoz a beszállítóknak, többek között azért is, mert az áfát a számla kibocsátása után kell kifizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!