Egyéb

2007.04.12. 06:08

Nem betegség, csak tél végi kimerültség

Mindegy, milyen a tél, a tavaszi fáradtság menetrendszerűen jelentkezik. A szakemberek állítják: a kimerültség nem betegség, hanem hiányállapot.

Dreissiger Ágnes

Bizonyára ismerős az érzés: vége a télnek, előbújik a nap, de ahelyett, hogy örülnénk, úgy érezzük, képtelenek vagyunk kikelni az ágyból. Ez a fajta kimerültség akkor lép fel, ha a szervezet feléli felhalmozott energiatartalékait. A tavaszi fáradtságért a legutóbbi időkig a vitaminhiányt okolták a szakemberek. Ez az elmélet megdőlni látszik. Ma már folyamatosan elérhetők a különböző vitaminkapszulák, a tavaszi fáradtság mégis jelentkezik. Igaz, a tabletták csak részben tudják a friss zöldséget vagy gyümölcsöt pótolni, ezért felléphet relatív vitaminhiány is. Erre utal a fogínyvérzés, a fejfájás, a koncentráció gyengülése. Ilyenkor gondoskodni kell arról, hogy az idegrendszer működéséhez nélkülözhetetlen B6- és B12-vitaminból, a sejtek öregedését megelőző E-vitaminból, a betegségek leküzdését segítő C-vitaminból, valamint rézből, jódból, vasból és magnéziumból ne szenvedjen hiányt. A természetes vitaminpótláshoz napi fél kiló gyümölcsöt, egy nagy adag salátát vagy főzeléket és fél liter tejet kellene fogyasztani.

A legújabb kutatások a tavaszi fáradtságért a szerotoninszint csökkenését is felelőssé teszik. Ez a hormon befolyásolja a hangulatot és az aktivitást. A kellemetlen tünetek megelőzéséhez sok mozgásra van szükség. Mivel a szerotoninnak szerepe van a szorongás csökkentésében, a hangulat és az aktivitás szabályozásában, érthető az is, hogy csökkenése fokozza a tavaszi fáradtságot. S hogy mi a megoldás? A mozgás mellett ügyelni kell a táplálkozásra. Fogyasszon minél többet a tavasszal megjelenő friss zöldségekből és gyümölcsökből. Ügyeljen a D-vitaminbevitelre is: ez is lecsökken télen, ami a teherbírásunkat is befolyásolja. A legjobb D-vitaminforrás a napfény, illetve a halmájolaj, a máj, a tojássárgája, a tej, illetve egyes sajtok.

Feltölt a testmasszázs, felfrissít a váltózuhany

Jótékony hatású a masszázs: dögönyöztesse meg alaposan az elernyedt ízületeit. Reggel masszírozza át a hasát és a derekát is. A gyúráshoz használjon gyógynövényes krémet. A fáradtság leküzdésére kitűnő a reggeli hideg-meleg vizes váltózuhany. Frissít, és jó hatással van az érrendszerre. A meleg vízzel kezdje, és a hideggel fejezze be a tusolást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!