Közélet

2007.04.13. 14:38

Uzsorakölcsön, ezerszázalékos kamattal

Jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt nyomoz a rendőrség egy uzsorakamatra hitelező pécsi férfi ellen. Az ügynek már több ismert károsultja van, de további sértettek jelentkezését is várják.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

A nyomozás érdekeire való tekintettel Horváth Nóra, a Pécsi Városi Rendőrkapitányság sajtóreferense egyelőre csak szűkszavúan nyilatkozott arról az ügyről, amiben még tavaly novemberben kezdték meg a nyomozást. Egy feljelentés nyomán indult a vizsgálat, jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt. Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint egy pécsi, középkorú férfi szorult anyagi helyzetben lévő embereknek kölcsönt ajánlott fel, persze igen „húzós” kamatra. A gyanú szerint az egy-kétmillió forintos kölcsönökből nemegyszer tízmillió forintra tett szert. Módszere az volt, hogy a hitelről hivatalos szerződést kötött ügyfeleivel, amiben persze csak a végösszeg szerepelt, a kamat nagysága nem. A rendőrség szerint amennyiben valaki nem fizetett a megadott határidőre, azzal újabb megállapodást kötött, de akkor már kamatos kamattal növelt összegekről, így egyre hízott a kiszolgáltatott adósok tartozása.

Horváth Nóra elmondta azt is, a nyomozás során már kiderült az is, hogy voltak, akik megpróbáltak a szerződések megkötése után kihátrálni az ügyletekből úgy, hogy jogi útra akarták terelni a dolgot, csakhogy őket a „magánbankár” megfenyegette. Az uzsorára kölcsönző a rendőrség szerint ügyfeleit azzal is riogatta, hogy a bíróságon és az ügyészségen is vannak barátai, így azonnal megtudja, ha feljelentést tesznek ellene.

Horváth Nóra a nyomozás eredményessége érekében azt nem közölte, hány sértettje van az ügynek, ám nyilvánvaló, hogy több személyről van. A rendőrség ugyanakkor azt kéri, akiket hasonló módon károsított meg a hitelt kínáló, egyelőre szabadlábon lévő férfi, jelentkezzék a 107-es segélyhívón, vagy az 504-400-as pécsi telefonszámon.

Az uzsorára adott kölcsön ugyanakkor nem ritka jelenség, csakhogy miután ez rendszerint egyik félnek sem érdeke, ritkán landolnak az ilyen ügyek a hatóságoknál. Elég fellapozni a hirdetési újságokat, számos erre utaló ajánlatra lehet bukkanni, de szájhagyomány útján is könynyűszerrel el lehet jutni egy-egy hitelezőhöz. A kölcsönszerződésen kívül a pénzt adók más módszerekkel is biztosítják magukat. Nem ritka, hogy „fiókszerződéseket” iratnak alá az adóssal lakása, telke vagy kocsija adásvételéről, amit csak akkor használnak fel, ha nem kapja vissza időben a pénzét. Az is előfordul, hogy „zálogba” valamilyen komolyabb értéket kérnek a hitelezők mindaddig, amíg nem zárultak le az ügyletek.

„Alapból” három év lehet a büntetés

Pénzügyi szolgáltatásokat, így hitelezést is csak a törvényben előírt, szigorú feltételeknek eleget tevő pénzintézetek, gazdasági társaságok folytathatnak. Aki ilyen engedély híján foglalkozik ilyesmivel, bűntettet követ el, és hároméves szabadságvesztéssel is büntethető. Természetesen amennyiben más bűncselekmények – például okirat-hamisítás, önbíráskodás, zsarolás – is felmerülnek ehhez kapcsolódóan, akkor még ennél súlyosabb ítéletre is számíthatnak az elkövetők. A károsultak elvben polgári eljárásban kérhetnek kártérítést, azonban ez rendszerint eredménytelenül végződik, ugyanis ha nincs lefoglalható érték a „hitelezők” nevén, akkor nincs miből behajtani

az igényelt összeget.

Máté Balázs (Dunántúli Napló) „Alapból” három év lehet a büntetés Pénzügyi szolgáltatásokat, így hitelezést is csak a törvényben előírt, szigorú feltételeknek eleget tevő pénzintézetek, gazdasági társaságok folytathatnak. Aki ilyen engedély híján foglalkozik ilyesmivel, bűntettet követ el, és hároméves szabadságvesztéssel is büntethető. Természetesen amennyiben más bűncselekmények – például okirat-hamisítás, önbíráskodás, zsarolás – is felmerülnek ehhez kapcsolódóan, akkor még ennél súlyosabb ítéletre is számíthatnak az elkövetők. A károsultak elvben polgári eljárásban kérhetnek kártérítést, azonban ez rendszerint eredménytelenül végződik, ugyanis ha nincs lefoglalható érték a „hitelezők” nevén, akkor nincs miből behajtani

az igényelt összeget. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!