Hírek

2007.04.24. 18:39

Energiafogó tippek

Konkrét tippekkel segíti a gazdasági tárca az energiatakarékosságot. Magyarországon háromszor annyi energia megy el egy négyzetméter lakóépület fűtésére, mint az EU-15 országok átlaga.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A fűtése lakásonként negyvenezer forintba kerül évente
[/caption]„Az utca fűtése lakásonként negyvenezer forintba kerül évente – többek között ezzel a ténnyel szeretné felhívni a lakosság figyelmét az energiatakarékosság fontosságára a gazdasági tárca. A most indított kampányban konkrét tippeket ad a minisztérium internetes honlapján (www.gkm.gov.hu) az otthoni energiaköltségek csökkentésére.

A téma a háztartások nagy többségét érinti: az ország 3,5 millió lakásából hárommillió rossz energetikai besorolás alá esik. Ezen lehetne javítani a nyílászárók cseréjével, illetve a falak utólagos szigetelésével is. Az épületek külső szigetelésével például huszonöt százaléknyi energia-felhasználást lehet megspórolni. Ez egy átlagos lakóház esetében – a jelenlegi gázárakon számítva – 168 ezer forintos megtakarítást jelent évente.

Egy jól kivitelezett, tartós, utólagos nyílászáró-szigeteléssel tizenöt-húsz százalék fűtési energia spórolható meg. Így a belső tér hőmérséklete három-négy Celsius fokkal emelkedhet azonos fűtési mód mellett. A nyílászárók szigetelése pedig egy-négy év alatt megtérül. Ha az egyszeres üvegezésű ablakot kettős üvegezésűre cserélik, harminc-negyven százalékkal is csökkenthető a hőveszteség. Hasonló mértékű megtakarítás érhető el a hagyományos kazánok lecserélésével. Ugyanis a régebbiek a bevitt energia ötvenöt-hetvenöt százalékát hasznosítják, a modern kazánok hőhasznosítása pedig nyolcvanöt százalék. A radiátorok szabályozhatóvá tételével 12-18 százaléknyi energia takarítható meg. A tekerő gombbal ugyanis mindenki maga döntheti el, hogy milyen meleget tart a lakásában. Érdemes alacsonyabb hőmérsékletre beállítani a radiátorokat: egy fokkal hűvösebb szobát ugyanis hat százalékkal kisebb költséggel lehet befűteni. A harmadával csökkentheti a kiadásait, aki huszonöt helyett húsz fokkal is megelégszik.

Nemcsak nagyobb beruházásokkal, hanem hétköznapi apróságnak tűnő megtakarítási lehetőségekkel is lehet spórolni. Az energiatakarékos izzók például negyedannyi áramot fogyasztanak, mint a hagyományos égők. Ugyanilyen hasznos apróság, ha az ember nem hagyja készenléti állapotban elektromos készülékeit, hanem a „be/ki” főkapcsolót áramtalanítja. Egy átlagos televízió készülék például az energia-felvétele negyven százalékát akkor fogyasztja el, amikor senki nem is nézi. Félévente két mozijegy árát is meg lehet spórolni azzal, ha csak akkor megy otthon a tévé, amikor valóban nézik is, és nem hagyják „stand-by” állapotban.

Spórolás a fürdőben

Kis odafigyeléssel a fürdőszobában is megakadályozható a felesleges energiahasználat. A zuhanyzáshoz például negyedannyi energia szükséges, mint a fürdéshez. A víztakarékos WC-tartállyal is sokat lehet spórolni. Egy hagyományos tartály egy öblítésnél nyolc-tizenkét liter vizet zúdít le. Ez egy kétgyermekes családnál akár 100-300 liter vizet is jelenthet naponta. Ugyanígy jelentősen csökkentheti a család eneregiafogyasztását az is, ha a mosógépet vagy a mosogatógépet csak akkor használják, amikor tele van. Mosás közben a hőmérsékletet sem kell túl magasra állítani, mivel a korszerű mosó- és mosogatószerek elég hatékonyak ahhoz, hogy alacsonyabb hőmérsékleten is kellőképpen megtisztítsák a ruhákat és az edényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!