Közélet

2007.04.30. 10:24

Cigány folklórra utaznak a brazil zenészek

Baranya | Roma népi együttesekkel közösen zenél több cigányok lakta faluban a brazil, bossa-novát játszó zenekar, az Essencia Brasileira, amely Pécsett két koncertet is ad.

Cseri László (Dunántúli Napló)

Másfél hónapra Magyarországra érkezett a hétvégén az Essencia Brasileira zenekar, amely nemcsak Pécsett, Budapesten, Szegeden és Debrecenben lép fel, hanem több baranyai és somogyi faluban is, együtt „bandázva” a helybéli cigány folklór együttesekkel. Alapvetően bossa-novát játszanak, s szólókoncertjeiken kívül néhány estén a Szilvási Gipsy Folk Banddel és Dj. Bootsie-val lépnek fel. A magyar szereplők már próbálják a brazilok számait, de a fellépések előtt sor kerül közös próbákra is.

A szervezők baranyai, cigányok lakta falvakba viszik el az Essencia Brasileira-t: Mánfa, Versend, Alsószentmárton, Gilvánfa és Besence lakosságával találkozhatnak, s a találkozásokról, a helyi együttesekkel történő közös muzsikálásról dokumentumfilmet forgatnak Bencsik Róbert rendezésében. A brazilok programjának ez a része elsősorban az Ibero-Amerikai Hét keretében zajlik, de részben a Pécs 2010 Menedzsmentközpont finanszírozásával. Az Európa Kulturális Fővárosa program célkitűzésének a „centrum” és „periféria” fogalmak megjelenése a brazil zenekarral összefüggésben tökéletesen eleget tesz, mondják a szervezők, így a film az EKF első filmes referenciaanyaga is lesz egyben. Somogyban hasonló fellépések várnak a zenekarra, bár érdekességként a Santosból érkező vendégek a Kaposvár melletti 580 lakosú Sántosba is ellátogatnak. Santos egyébként a húszmilliós brazil város, Sao Paulo legfontosabb kikötője.

Az Essencia Brasileira május 4-én, pénteken a POTE-aulában, 5-én pedig a Jókai téren lép színpadra Pécsett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!