Közélet

2007.05.02. 08:23

Elérhetőbb intim szakrendelések

Baranya | Még kevesen tudják, hogy áprilistól néhány szakrendelésre beutaló nélkül is be lehet kopogni, méghozzá dupla vizitdíj megfizetése nélkül.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

A megyében is szembeszökően megcsappant néhány szakorvosi rendelő forgalma. Főleg azoké, ahová egyes, intimnek mondott betegségek miatt amúgy sem lép be egykönnyen az ember. Az új rendszerben mégis arra van ítélve, hogy előbb mesélje el a gondját a családorvosának, kérjen tőle beutalót, s csak aztán mehet be a szakrendelőbe. Különben dupla vizitdíjat kellene fizetnie.

Dr. Fodor László, a Pécsi Egyesített Egészségügyi Intézmények megbízott főigazgatója, aki az intézet pszichiátriai szakrendelésén dolgozik, a saját szakmájában is érzékelte, hogy kevesebben kopogtatnak az ajtón, miközben nyilvánvalóan nem lett hirtelenjében kevesebb a lelki panaszokkal élő.
Nem egyedi jelenségről van szó: az ország sok szakrendelőjében és ambulanciáján hasonló a helyzet, ahol az intimszférába tartozó betegségcsoportokkal foglalkoznak. Ezek sorába tartozhatnak a nemibetegségek, az urológiai problémák, netán a szenvedélybetegségek, amelyeket inkább titokban tartanának az érintettek.

Dr. Fodor László szerint éppen ezért módosult április 1-től a minisztériumi rendelkezés. A bőrgyógyászat, az urológia, az onkológiai nőgyógyászat, a bőrgyógyászat, a pszichiátria, az addiktológia, a sebészet és a fül-orr-gégészet szakrendelései, illetve klinikai ambulanciái beutaló nélkül is kötelesek fogadni a betegeket.
A betérőnek nem kell emelt vizitdíjat fizetnie, tehát hatszáz forint helyett elég a háromszáz ahhoz, hogy valaki szakorvos elé kerüljön. A szakember szerint ez még nem köztudott, hiszen sok változás érte a hazai egészségügyet, s olykor már az is jó, ha az emberek – és az orvosok – az alapinformációkkal tisztában vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!