Közélet

2007.05.05. 10:10

Nemet mondott a kormány a pécsi felterjesztésre

Pécs–Budapest | Elutasította Pécs felterjesztését a lokátor ügyében a Magyar Kormány – közölte péntek este Daróczi Dávid, a Kormányszóvivői Iroda vezetője.

B. A. (DN)

A pécsi önkormányzat a város közgyűlésének egyhangú döntése után élt azon kormánydöntéssel szembeni felterjesztési jogával, amely a harmadik magyarországi három dimenziós NATO-radar telepítését Pécsre, a Tubes-hegyre jelölte ki.

A felterjesztésre Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter válaszolt a kormány nevében. Az elutasítás indoklásában egyik fő érvként említi, hogy a helyszín kiválasztása minden lehetséges szempontot figyelembe véve, alapos előkészületek után történt meg.
A kormány véleménye, hogy a pécsi lakosság körében felmerült aggályt, amely szerint a radarnak káros egészségügyi hatása lenne, nem támasztja alá egyetlen konkrét szakértői vélemény sem. Mindazonáltal figyelembe véve a pécsiek félelmét, olyan nyilvános mérőrendszert telepítenek, amely a radar által kibocsátott sugárzásról szolgáltat adatokat. Amennyiben pedig arra ez alapján mégis szükség lenne, azonnal végrehajtják a szükséges műszaki változtatásokat. A kormány arra is ígéretet tett, hogy a kivitelezés során a lehető legkörültekintőbben járnak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!