Közélet

2007.05.10. 09:53

Végre sínre került a Mecseki Kisvasút

Pécs | Megújultak a kocsik, rendben van a pálya, újabb kisvasutasokat avatnak a jövő hét végén a Mecseki Kisvasúton, ahol szeptember végéig szünet nélkül jár a vonat.

Balogh Z. (Dunántúli Napló)

[caption id="" align="alignright" width="323"] A napokban lefestették a május 1. óta mindennap közlekedő vonat kocsijait (fotó: Pásztor Éva)
[/caption]A kisvasút zavartalan működését tulajdonos önkormányzat, a kezelő Pécsi Ifjúsági Központ (PIK) és az üzemeltető magánvállalkozó – „civilben” mozdonyvezető –, Andróczi István biztosítja. A PIK két éve vette át a kisvasutat, első lépésben önkormányzati pénzből felújították az öreg mozdonyt. Egy építőipari cég támogatásával rendbe tették a remízt és az állatkerti megálló épületét, a gépgyártással foglalkozó multi leányvállalata a vasúti kocsikat hozta helyre. Az üzemeltető azt mondja, időben végeztek a gyomirtással és a pályára benyúló ágak nyesésével is. Ami hátra van, a közlekedési felügyelet hamarosan megszemléli a pályát, valószínűleg száz talpfát ki kell majd cserélni. De ezzel együtt is minden biztonságos. Nemcsak a szemlélődők, de a szakértők szerint is turisztikailag vonzó célponttá vált a Mecseki Kisvasút.

Hogy biztos legyen a kisvasutas-utánpótlás, júniustól újabb kurzust indítanak a Mecseki Kisvasútért Alapítvány (MKA) égisze alatt, Andróczi szakmai vezetésével.

Orcsik Ferenc, az ifjúsági központ igazgatója messzebbre tekint: az egykori Mecseki Kultúrpark legendás igazgatója, dr. Fülöp István álmát dédelgeti. Azt, hogy a kisvasút a Mandulástól a sípálya érintésével a Kisrétig közlekedhessen, egész éven át.

A Mecseki Kisvasút egyébként május 1-jétől szeptember 30-ig naponta 10–18 óra között jár az Állatkert és a Vidámpark között, máskor csak a hétvégeken, illetve az ünnepnapokon közlekedik. A felnőtt jegyár 200, a 14 éves korig szóló 150 forintba kerül akkor, ha nem csoportról van szó. Márpedig csoportnak, kortól függetlenül egy négytagú család is tekinthető, ilyenkor 100 forintot kell fizetni egy útért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!