Hírek

2007.05.20. 03:01

Felmondtam a szerződést, el kell ezt fogadniuk?

Olvasónk, aki régóta az egyik vezetékestelefon-társaság ügyfele, szerződést kötött egy másikkal is. Később jött rá, hogy számára ez nem kedvező. Felbontaná a szerződést. Megteheti?

Rados Virág

Igen, az úr felbonthatja egyoldalúan a szerződést – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Az a szerződéstől függ, hogy ennek mi lesz a következménye. Amennyiben a szerződéshez hűségnyilatkozat társul, tehát az ügyfél elkötelezte magát határozott időre, a felbontás általában nem megy következmények nélkül. Vissza kell például fizetni a kedvezményt (mondjuk a belépési díjat), amelyet az úr a cégtől kapott. Lehet, hogy kilépési pénzt kérnek, és az is előfordul, hogy egy bizonyos határidőig minden további nélkül elállhatunk a szerződéstől.
Döntésünket megindokolni nem kell. Csakúgy, mintha egy élelmiszerüzletben a kosarunkba teszünk valamit, aztán mégis visszarakjuk a polcra.

A lemondó nyilatkozatot postára adhatjuk, lehetőleg tértivevényes ajánlott levélben. Ekkor a postázás és a kézbesítés, valamint az átvétel időpontjának is nyoma marad. A lemondás idejének általában a dokumentum feladásának dátuma számít. Amennyiben a szerződésben az áll, hogy a cég a beérkezési időpontot veszi figyelembe, és mi ezt írtuk alá, akkor viszont a kézbesítés dátuma a mérvadó. Nem történhet olyasmi, hogy nem veszik át az időben beérkező levelet, és ezért nem fogadják el a lemondást. Létezik ugyanis a kézbesítési vélelem. Tehát az az időpont számít, amikor a postás kivitte a címre a levelet.

Az ilyesfajta nyilatkozatokat személyesen, az ügyfélszolgálatra is bevihetjük, ahol ráütik az aznapi dátumot. Az e-mail és a fax nem jó megoldás, mert a rajtuk lévő aláírás nem számít eredetinek, azaz hitelesnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!