Egyéb

2007.05.24. 06:05

Fejleszteni kell a hospice ellátást itthon

A hospice ellátás a haldokló betegek utolsó hónapjaiban történő gondoskodás. Leginkább a rákos betegek szorulnak erre az ápolási formára. A szakszerű gondozási feladatokat képzett nővérek, pszichológusok, szociális munkások vagy egyházi személyek végzik, rendszerint karitatív munka keretében.

W. A.

Nemzetközi összehasonlításban a hazai hospice ellátás gyerekcipőben jár, bőven van mit pótolni. A férőhelyek száma nem éri el a szükségest, s nincs mód a hétköznapi gyakorlatban a kellő fájdalomcsillapításra sem, mely a betegek számára az egyetlen remény. Magyarországon jelenleg tizenegy kórházban működik hospice részleg, amelyekben az ellátásért nem kell fizetni. Hazánkban él még a családtagok otthoni gondozásának szokása, ám ez a módszer egyre nehezebben kivitelezhető. Sok esetben azonban ez a megoldás a beteg súlyos állapota miatt nem is lehetséges.

Egy nemrég megrendezett hospice-konferencián Horváth Ágnes egészségügyi miniszter és Hegedűs Katalin, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke a hazai hospice jövőjéről beszélt. Felszólalásukban mindketten kiemelték, hogy az egészségügyi átalakításoknak köszönhetően új hospice-ágyak jöhetnek létre. Az azonban még nem tisztázott, hogy mindezt hogyan és miből finanszíroznák.

Nemzetközi mozgalom

A mozgalom alapítója, dr. Cicely Saunders 1968-ban a londoni St. Christopher kórházban hozta létre az első, ma is működő menedékét. Néhány év alatt nemzetközi mozgalommá vált a hospice. Ma száz országban közel hatezer fekvőbetegrészleg és házi gondozó csoport foglalkozik a rákos betegekkel. Magyarországon 1991-ben Polcz Alaine kezdeményezésére alakult a Magyar Hospice Alapítvány. Működésük során több ezer szenvedőnek adtak erőt és megnyugvást életük utolsó napjaiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!