2011.03.17. 00:00
Karamell, az olvasztott cukor csodája
Ó, mondhatnánk, hiszen csak olvasztott cukor. Pedig annyi fajtája van, hogy meg sem lehet számolni.
Karamell történelem
A karamell valószínűleg a cukorsüveg (latinul Cannamella) szóból ered. Bár a cukrot már több ezer éve ismeri az emberiség, valószínűleg a 17. századi Amerikában készítettek először vajból és karamellizált cukorból apró édességeket, addig a finomított cukor túl drága és nehezen beszerezhető volt. A 19. században a répacukorgyártással teljesen átalakult cukoripar nagy volumenű termelése tette lehetővé, hogy a karamelles édességek terén is óriási változások kezdődjenek.
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Karamell
[/caption]
Hogyan készül a karamell?
Karamellkészítéshez a cukrot 130-170 fokra kell felmelegítenünk. A hő hatására a cukor elolvad, majd elveszíti víztartalmát, ezt a folyamatot hívjuk karamellizálódásnak.
Az élelmiszeriparban keményítőből és kukoricaszirupból állítják elő nagy mennyiségben a karamellt, és rengeteg olyan dologhoz használják, amiről nem is gondolnánk, hogy épp a karamelltől nyeri el sötét színét. Több sörfajta, barnakenyér, felvágott, de whiskey és bor is tartalmazhat karamellt.