Gasztronómia

2011.03.12. 00:00

Nagy kedvenc: a bolognai

A lecsóhoz hasonlóan a bolognait is mindenki másképpen csinálja, borral vagy anélkül, sokféle fűszerrel vagy kevéssel, különféle tésztákkal és sajtokkal. Igyekeztünk összeszedni a legismertebb és legkülönlegesebb elkészítési módokat. Mi sem gondoltuk… de a téma szinte kimeríthetetlen.

Mindmegette.hu

Eredet

Itália, a Pó völgye, Emilia Romagna tartomány, pont ott, ahol a csizma szárához érünk. Bologna. Innen származik ez a húsos-paradicsomos ragu, melyet mi előszeretettel spagettivel fogyasztunk. Az 1982-ben hivatalossá tett eredeti recept szerint a hozzávalók: marhahús, császárszalonna (avagy az igazi olasz pancetta, ejtsd páncsetta), sárgarépa, zeller, paradicsompüré, húslé, vörösbor és opcionálisan tej vagy tejszín.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Bolognai
[/caption]

Tészta

A világon fogyasztott olasz tészta kétharmada - állítólag - a spagetti, itthon általában ezzel kapjuk a bolognai ragut. Ha Bolognában esszük, valószínűleg friss tagliatellével érkezik, vagy az ottani hagyományos zöld lasagne tésztával. Azt mondják: a spagetti nem tartja meg az ilyen dús, húsos szószokat, mint a darált húsos bolognai. A durumlisztből készülő spagetti inkább a nápolyi konyha alapanyaga, jobban is illik az ottani paradicsomos ragukhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!