Egyéb

2015.02.18. 16:03

Hogy a gyógyszer valóban orvosság lehessen

A gyógyszerhamisítás világszerte növekvő probléma, amely sajnos érinti hazánkat is. Az ellenőrizetlen forrásból származó készítmények azonban veszélyesek lehetnek az egészségünkre. Az egészségonline.hu-t azoknak az egészségtudatos olvasóknak ajánljuk, akik szeretnének minél többet tudni a gyógyszerbiztonságról.

BAMA

Évente emberek millióinak kerül veszélybe az egészsége, mert sajnos a gyógyszerhamisítás világszerte egyre nagyobb probléma. Tavaly csak Nagy-Britanniában kétmillió hamisítványt foglaltak le a hatóságok, nagy részben merevedési zavar elleni, fogyókúrás szereket, altatókat, nyugtatókat. Nem intézhetjük el azonban a dolgot egy kézlegyintéssel, mondván, én nem szedek ilyen típusú gyógyszereket: a szomszédos Ukrajnában például néhány éve számos gyógyszertárban az egyik legismertebb görcsoldó hamis változatára bukkantak az ellenőrök.

Rossz hír, hogy napjainkban már Magyarország sem kivétel. Bár itthon a szigorú ellenőrzésnek, a zárt kereskedelmi láncnak köszönhetően gyógyszertárba, kórházba még sohasem került hamis vagy illegális készítmény, sajnos a becslések szerint a magyarok 4-5 százaléka vásárol bizonytalan eredetű gyógyszert: például piacokon, utcán vagy az interneten, nem regisztrált webpatikákon keresztül engedély nélkül értékesített készítményeket. Ezek veszélyesek lehetnek, mert összetételük ismeretlen, márpedig egy esetlegesen szennyezett összetevő éppúgy súlyos tüneteket, egészségügyi problémákat okozhat, mint ha túl- vagy aluladagoljuk valamelyik hatóanyagot. Ám sajnos úgy tűnik, a vásárlók nincsenek tisztában azzal, hogy saját vagy családjuk egészségét veszélyeztethetik, ha hamis gyógyszert vásárolnak.

Fontos tehát, hogy beszéljünk a gyógyszerbiztonságról. Akár életmentő is lehet, ha tudjuk, miért veszélyes és hogyan ismerhető fel a hamisítvány, hogy mi a teendő, ha a vásárolt termék nem eredeti. Néhány éve azzal a céllal hoztuk létre az egészségonline.hu-t, hogy az egészségtudatos érdeklődőket megalapozott szakmai információkkal és praktikus tanácsokkal segítsük újabb és újabb fontos témákat helyezve a középpontba. Reméljük, hogy ezúttal is sokan csatlakoznak Egészség Online Programunkhoz, és nekik is segíthetünk abban, hogy hatékonyan óvják meg saját maguk és családjuk egészségét.

További hasznos információk és nyereményjáték: Egészség Online

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!