Közélet

2012.08.11. 14:06

Már kiutalták a szénpénzt

Szeptemberben rendeződhet a rokkant bányászok sorsa. Csak a megyében több ezer volt bányász lehet, akit érintenek a felülvizsgálatok.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, a nyugdíjkorhatár alatti bányászok hiába várták májusban az egyszeri pénzbeli juttatást, a törvénymódosítások miatt nekik nem utalták a szokásos összeget. A juttatás elmaradása a jogszabályi változások miatt amúgy is nehéz helyzetbe került sok egykori bányászcsalád számára további bevételkiesést jelentett, emiatt sokan fordultak panaszukkal a szakszervezetekhez, országgyűlési képviselőkhöz. Ennek is köszönhetően július tizedikén hatályba lépett egy kormányrendelet-módosítás, amely rendelkezett arról, hogy az öregségi nyugdíjasok mellett a korhatár előtti ellátásban, átmeneti bányászjáradékban vagy rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátásban részesülő egykori bányászok is megkaphatják a szénjárandóságot júliusban.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Pillanatkép a közelmúltbeli, komlói bányásztüntetésről – kiálltak a megszerzett jogaikért
[/caption]

Megkérdeztük Pernecker Lászlót, a Mecseki Bányászok Szakszervezetének elnökét, hogy megtörténtek-e a kifizetések. Pernecker László elmondta, tudomásuk szerint júliusban mindenki megkapta a közkeletű néven szénpénzként ismert juttatást. A többi kérdést illetően azonban még várnak a kormánydöntésre, hiszen a megyében akár 10–15 ezer is lehet az érintett rokkantnyugdíjasok száma.

A kormány egy új határozattervezetet készített azoknak az egykori bányászoknak, akik legalább 40 százalékos munkaképesség-csökkenést szenvedtek el, ennek ellenére rokkantnyugdíj helyett idén már rehabilitációs járadékot kaptak. A tervezet szerint ők ezentúl választhatják a bányászok egészségkárosodási járadékát, amelynek összege megegyezik majd a korábbi rokkantellátáséval, ráadásul egészen a nyugdíjkorhatár betöltéséig folyósítható. A tervezetet várhatóan nyár végén, ősz elején fogadják el.

Több százezer ember felülvizsgálat előtt

ORSZÁGOSAN TÖBB százezer aktív korú, rokkantsági járulékban részesülő embert érint a kötelező komplex felülvizsgálat. Az eljárás egyik legkritizáltabb része az, hogy azoknak is meg kell jelenniük a vizsgálaton, akiknek az állapota végleges, és a hírek szerint olykor még olyanokat is munkaképesnek találnak, akik állításuk szerint súlyos betegségben vagy fogyatékosságban szenvednek. Az érintettek főként azt nehezményezik, hogy ilyen hátrányokkal biztosan nem találnak munkát, de ha találnak is, nem bírják majd elvégezni. A munkahelyek száma ráadásul több helyen, így Baranyában is, minimális, így a – vizsgálat egyik pontja szerint – nem is adottak a feltételek ahhoz, hogy egy egészségkárosodott embert rehabilitálhatónak minősítsenek.

A MAGYAR Szakszervezetek Országos Szövetsége legutóbb közzétett adatai szerint a megyében egyébként összesen 104 állás található, amelyekért így több ezer egészséges emberrel „versenghetnek” a rokkantak, rehabilitáltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!