Hírek

2004.10.13. 08:20

Matthäusnak maradni kell!

A kezdeti lelkesedés alábbhagyott, a magyar labdarúgó-válogatott a világbajnoki selejtezők eddigi mérkőzésein várakozáson alul szerepelt.

Lázár Lajos

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Torghelle és Szabics mozdulatából kiolvasható a mérkőzés kimenetele
[/caption]A barátságos meccseken elért sikerek alapján jobbra számított mindenki, erre jött két súlyos vereség és egy kikínlódott győzelem. A közvéleményt már foglalkoztatja, hogy menjen-e vagy maradjon Matthäus?
 Joggal vetődik fel a kérdés: a szövetségi kapitány mennyire hibáztatható? Ha alaposan elemezzük a lejátszott mérkőzéseket, akkor ő is követett el hibákat. Ez azonban csak részben befolyásolta a történteket. Valószínűbb, hogy a játékosokat nagyobb felelősség terheli. A kapitány „hozott anyagból” dolgozik, a pár napos együttlét alatt csak taktikát gyakoroltathat és lelkesíthet. A rendelkezésére álló labdarúgók egyéni képzésében nem tehet semmit. Ők annyit tudnak, amennyit a klubjukban tanultak. Ez újabb kérdést vet fel: miért nem olyan játékosokat szerepeltet, akik rendelkeznek a megfelelő alappal. A válasz egyértelmű, mert a jelenlegieknél nincsenek jobbak.
Lothar Matthäust a svédektől elszenvedett vereség után többen támadták, mint ahányan kiálltak mellette. Azok is kezdenek elfordulni tőle, akik korábban éltették. Voltak, akik már addig is elmentek, hogy váltson kapitányt az MLSZ. Hiba lenne pillanatnyi fellángolások alapján dönteni ebben a kérdésben. Az mindenképpen Matthäus mellett szól, hogy rendkívül nagy a tekintélye a futball világában. Igaz, ezt játékosként érte el. Tart még a varázs, és így fokozottabb az érdeklődés a magyar csapat iránt. Ebből következik, hogy az ő útját egyengetők könnyen találnak támogatókat, és ebből a pénzből csordogál valamennyi a magyar labdarúgásba is. Ez a pénz egy elfogadható állapotot biztosít a válogatottnak.
Csak azért foglalkoztatni egy szövetségi kapitányt, mert játékosként világhírű volt és ezért jelentős reklámhordozó, jobb helyeken nem szokás. A magyar labdarúgás azonban kiszolgáltatott helyzetben van. Égetően szükség van a pénzre és egy kis dicsfényre is. Ha a játékosok ebben nem tudnak többet tenni, akkor használjuk ki a szövetségi kapitány kínálta lehetőséget. Matthäusnak maradnia kell az említettek miatt, és ha sikerül neki lelkesedésével „megfertőznie” játékosait, akkor talán lesznek majd eredmények is.

Mennyibe kerül Lothar Matthäus?

Az elküldését szorgalmazók szerint sokba kerül. Tévedés: a szövetség évente 75 millió forintot fizet neki. Ez az összeg megegyezik azzal, amennyit egy hazai kapitány kapna. Magyarországi jövedelmének nagyobb részét, kb. évi 175 millió forintot szponzorok állják. Részesülhet jutalékokban is – de ez nem a játékoseladásokból, hanem a támogatói szerződésekből.

Mit nyert vele a magyar futball?

Győzött a csapat Glasgowban és Kaiserslauternben. Tizennyolc év után újra Magyarországon járt a brazil válogatott – a világbajnok fellépése 300 millió forintos jegybevételt hozott.

Az LG, a Vodafone és a McDonald’s révén új támogatókat nyert az MLSZ. A honfitárs kapitány miatt a német sporttelevízió, a DSF megvette a vb-selejtezők közvetítési jogát.

Mi szól a kapitány maradása ellen?

Nem javultak az eredmények. A magyar válogatott még soha nem kezdte ilyen rosszul a világbajnoki selejtezőket, mint most. A továbbjutási esélyek már minimálisra csökkentek. Kérdéses, hogy ismeri-e valóban a magyar élmezőnyt (ha van olyan…) vagy túlságosan gyakran hallgat súgóira. Röviden: ilyen eredménysort bármelyik magyar edző produkálna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!