Közélet

2016.05.31. 17:08

Kullancscsípés esetén nem kell orvoshoz rohanni

Idén is rengeteg a kullancs. Az enyhe, csapadékos tél kedvezett a többféle betegséget terjesztő élősködőknek, ezért az invázió.

Wald Kata (Dunántúli Napló)

Mindenki, aki a szabadban tölti idejét, tapasztalhatja, hogy rengeteg a kullancs. Szezonjuk jellemzően június végéig tart, majd szeptemberben jelentkezik egy újabb hullám. Nemcsak erdőkben, hanem a városi parkokban, játszótereken, családi házak kertjeiben is megtalálhatók nagy számban. Veszélyforrások, hisz terjesztik a Lyme-kórt, illetve a vírusos agyvelőgyulladást. Utóbbi megelőzhető időben beadatott védőoltással, a Lyme-kór viszont csak a csípés elkerülésével védhető ki. Ennek érdekében szakemberek javasolják – ha lehet, zárt ruházat viselése mellett – kullancsriasztó szerek használatát (aeroszol, krém, folyadék, gél, kendő) mindenkinek, aki szabadban dolgozik, kirándul, sportol. A vérszívók hatékony távol tartására ugyanis kizárólag a kémiai úton ható vegyületek alkalmasak. Mindezek mellett hazaérve elmaradhatatlan a test alapos átvizsgálása, különös tekintettel a hajlatokra, és nem árt a levetett ruházatot is átnézni, a vérszívók ott is megbújhatnak. Ha kullancsot találunk a bőrbe fúródva, pánikra akkor sincs ok: nincs szükség orvosra, az élősködőt azonnal el kell távolítani. A gyorsaság fontos, mert a kullancs a megkapaszkodását követő 4–6 óra múlva juttathatja kórokozóval fertőzött nyálát az emberbe.

Rossz közérzet, vándorló bőrpír

Tavaly egy esetben okozott vírusos agyvelőgyulladást kullancs Baranyában. A fertőzés többnyire tünetmentes, ritkán influenzára emlékeztető lázzal, fejfájással, rossz közérzettel zajlik le, ám súlyos idegrendszeri tünetek is kialakulhatnak. A betegség ez utóbbi esetben kórházi ellátást igényel. Baranyában 2015-ben 18 Lyme-kóros beteget regisztráltak, ami csaknem kétszer annyi, mint az azt megelőző évben. Legjellegzetesebb tünet a vándorló bőrpír, amely minimum 48 órás lappangási idő után, a csípés helyén jelentkezik. A bőrelváltozás mindig kis kerek folt formájában kezdődik, majd a széleken terjedve, középen halványulva gyűrűt formál. A betegség antibiotikummal jól gyógyítható.

Se olaj, se cigi, se vitamin

Tévhit, hogy a kullancsot eltávolítás előtt krémmel, olajjal, ecettel kell bekenni. Ezt ne tegyük, mert hatásukra az állat fuldokolni kezd, gyomortartalmát a gazdaszervezetbe öklendezi. Potrohát se nyomjuk meg. Ha feje benne maradna a bőrben, nem baj, enyhe gyulladás mellett ki fog lökődni. A B-vitamin (akár tapasz, akár tabletta) a kullancs riasztására alkalmatlan, ugyanúgy, mint a dohányzás. A vérszívó a bőrből két körmünk közé fogva is kihúzható, de legalkalmasabb a patikákban kapható, kifejezetten e célt szolgáló csipesz alkalmazása. A kullancs eltávolítása után akkor kell orvoshoz fordulni, ha a csípéssel összefüggő bőrpírt, gennyes elváltozást, duzzanatot észlelünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!