Egyéb

2015.04.28. 11:17

Magoncok, pagonyjárók, kis vukok - nyári kalandokat kínál a Mecsekerdő Zrt.

Gondos tervezgetések, számolgatások kezdődnek hamarosan, hol is töltsék a gyerekek a nyári vakációt.

BAMA

Izgalmas kalandok: erdei kirándulások, esti tábortűz, éjszakai csillagles, vadlestúrák, kézműveskedés várják a gyerekeket a nyári erdei táborokban a Mecsek­erdő Zrt. két erdei iskolájában: a Mecsek és a Zselic találkozásánál fekvő Hetvehely-Sás-völgyben, illetve a Zselic mélyén fekvő Sasréten. Emellett egész nyáron szerveznek napközis táborokat az árpádtetői Mecsextrém Erdei Kalandparkban is.

A nagy kiterjedésű erdők, festői rétek, halastavak, patakok környezetében változatos programokat nyújt a sasréti Kikerics Erdészeti Erdei Iskola, amely Kis Vuk felfedezőtáborában (július 6–10. között) megismerteti a gyerekekkel a vadgazdálkodás szépségét, az erdész munkáját. A felfedezés további részét képezi a csillagtúra, a terepi játékok, a gyógynövényismeret, az éjszakai vadles, a kisvasutazás, a bőszénfai szarvasfarm és a Mecsextrém Park meglátogatása is. Július 13–17-ig a Természetfotó- és élménytáborban a gyerekek elméleti és gyakorlati oktatás során alapjaiban megismerkedhetnek az analóg- és digitális fényképezőgéppel és kiegészítőivel, a legapróbb vízi gerinctelenektől kezdve a táj látványának befogadásáig érzelmileg hangolódhatnak rá a fotózás szeretetére, miközben meg is ismerik, a túrák során be is járják, amit lencsevégre kapnak. Extrém pozíciókban is történhet emberábrázolás a Mecsextrém Parkban. Idén is lesz egy különleges tábor Sasréten, az Erdőkerülők tábora, amelyben sérült emberek számára mutatják be a természet szépségeit állatok simogatásával, természetismereti játékokkal.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A szalmabálákból is remek játék lehet a természetben
[/caption]

Magoncok, gyalogcincérek, pagonyjárók táborozhatnak a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola szervezésében Sás-völgyben, az ökoházként működő Erdő Házában. A magoncokat június 22–26. között fogadják, hogy erdőn-mezőn barangolva megismerjék az erdő növényeit, állatait és a közeli patak lakóit. A sok közös játék, kreatív feladvány, a kirándulások, az esti tábortűz és a közös bográcsvacsora készítése felejthetetlen élményeket szerez a gyerekeknek. Június 29. és július 3. között a gyalogcincéreké a terep. Azokat a gyerekeket várják Sás-völgybe, akik szeretnek hegyen-völgyön gyalogolni, át akarják élni az esti és a hajnali vadles izgalmait. A táborlakók elsajátíthatják a turistatérkép és a tájoló használatát, valamint néhány túlélési technikát. A pagonyjárók július 6-án veszik át a stafétát, ők erdészek vezetésével ismerhetik meg az erdők születését, nevelését, élővilágát, fáinak felhasználását, vadgazdák vezetésével a vadászati berendezéseket és vadfajaink életében betöltött szerepüket.

Augusztusban is várja az ökoház lakóit: a Fűben, fában játéktábor az alkotni vágyó, kreatív, különböző kézműves technikákat – fajátékkészítés, csuhézás, merített papír, növényfestékek - elsajátítani kívánó gyerekek számára indul. Minden táborban az utolsó napon a gyerekek a Mecsextrém Parkban erejük mellett felmérhetik kitartásukat és ügyességüket.

Különleges élményt ígérnek a Mecsextrém Erdei Kalandpark nyári táborai is. A gyerekek amellett, hogy egész nap játszhatnak az alpesi kötélparktól kezdve az erdei bobon keresztül a kalandvárig bezárólag szinte minden játékon, a parkot körülvevő erdőben szervezett versenyeken, tudáspróbákon, kiránduláson, kincskeresésen, kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt.

A Mecsekerdő minden nyári tábora SZÉP-kártyával és Mecsekerdő Utalvánnyal is fizethető, Mecsekerdő Klubkártyával pedig 20% kedvezmény vehető igénybe. Részletek és jelentkezés: www.mecsekerdo.hu.

Alpin-napok a Mecsextrém Erdei Kalandparkban

Májustól már a hét öt napján várja a kalandokat és az ügyességi játékok kihívásait kedvelő felnőtteket és gyerekeket a Mecsextrém Park több mint 20 játékelemével. Ezek között még mindig a legnagyobb sláger az igazán bátrak számára megépített egy kilométeres, szakadékok, patakok fölött és a fák lombjai alatt vezető erdeibob-pálya, valamint az adrenalinfüggőknek létrehozott, a fák között átívelő alpesi kötélpálya és tiroli csúszópálya. Utóbbi játékon májustól egy új program, az „Alpin-nap” keretében az igazán elszántaknak alkalmuk nyílik néhány biztosító-, mászó-, vagy ereszkedő eszköz és technika megismerésére, kipróbálására, mindezt egy szakképzett vezető jelenlétében. A program időtartama 3 óra (előre bejelentkezés alapján, minimum 4 fő). www.mecsextrem.hu

A Csühögő napja

Solymászbemutató, veterán járművek kiállítása, kézműves játszóház és kirakodóvásár, íjászat, tanösvényi vezetett túrák, vetélkedők, a Hangoló Zenés Gyermekszínház előadása, lovaglás, tombolasorsolás és különleges vadételek, valamint a Mecsek­erdő Zrt. által előállított 100%-os gyümölcstartalmú Naturalé kóstolója is szerepel az almamelléki kisvasút napján, május 9-én Sasréten. Egész nap szállítja az utasokat Sasrét és Almamellék között a kisvasút, közismert nevén a Zselici Csühögő, amely idén ünnepli 114. születésnapját. A Zselici Csühögő ünnepére minden évben mintegy ezer ember kíváncsi, hiszen a kisvasút különlegesnek számít: hazánkban összesen csak két 600 mm-es nyomtávolságú vasút üzemel. A mintegy 6 km hosszú, szép panorámájú völgyben halastavat, az erdő-mező vadjait, madarait, valamint a természet szépségeit figyelhetik meg a vonatozók. www.mecsekerdo.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!