Kék hírek, bulvár

2015.06.30. 14:03

Megjelentek a menekültek Pécsen is

Harminc-harmincöt illegális bevándorlót kísértek rendőrök Pécsett, a vasútállomáson, majd tettek fel egy Dombóvár felé induló vonatra. Nem kizárt, hogy Csongrád megyéből utaztatták őket előtte Pécsre.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Érdekes jelenetsorok játszódtak le délelőtt Pécsett: a vasútállomáson, rendőrök kísértek és tettek fel egy menetrend szerint közlekedő, Dombóvár felé haladó vonatra harminc-harmincöt illegális bevándorlót. A hírről a PécsMa.hu számolt be elsőként, de olvasók is jelezték ezt lapunknak. Megkerestük a rendőrséget, a bevándorlási hivatalt és a vasúttársaságot is. Már csak azért is, mert azt is hallani lehetett az üggyel kapcsolatban, hogy a bevándorlók Afganisztánból érkeztek, egy nappal korábban, Csongrád megyében lépték át a határt, illegálisan, és menekültpapírokat lobogtattak. Ugyanígy nem megerősített információ, hogy az egyik utas tiltakozása miatt bezárták őket egy vagonba, a szerelvény leghátsó kocsijába. Ráadásul olvasóink szerint nem egyedi esetről van szó, az elmúlt napokban többször láttak hasonló akciót Pécsett. Kérdések sora merül fel: ki adott az akcióra engedélyt, mi volt a cél azzal, hogy Pécsre jöttek – szemtanúk szerint egy fehér furgonnak szállították őket ide –, majd innen vonattal utaztatták őket tovább, ki járult hozzá, hogy a migránsokat bezárják a vagonba, és egyáltalán hová vitték tovább őket – az biztos, hogy többen közülük Németországba készültek.

A MÁV-tól azt a választ kaptuk, hogy az ügyről a rendőrséget és a bevándorlási hivatalt kérdezzük szerintük. A rendőrség közölte: olyan illegális bevándorlókat kísértek a rendőrök a pécsi vasútállomásra, akik a velük szemben indított idegenrendészeti eljárásban menekültstátuszt kérelmeztek. E személyeket a rendőrség elindította a részükre tartózkodási helyül kijelölt nyílt befogadó állomásra. A további eljárást ügyükben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal folytatja.

Záborszki Helga, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal sajtóreferense elmondta, a rendkívüli migrációs helyzetre tekintettel a dél-dunántúli igazgatóságukon a menedékkérők regisztrációja zajlik, majd kérelmük rögzítését követően – ha nem áll fenn menekültügyi őrizetbe vétel oka –, a számukra kijelölt befogadó állomásra irányítja őket a menekültügyi hatóság.

Azt senki sem cáfolta, hogy a menekülteket Csongrád megyéből hozták volna, és azt sem, hogy voltak már korábban is hasonló esetek Pécsett.

A kormánynak még jól is jöhet az utaztatás

Nem elképzelhetetlen, hogy egyre nehezebben kezelhető az ország keleti régióiban az erősödő törvényes és a törvénytelen bevándorlás, közölte Horváth Csaba. A pécsi politológus szerint ugyanakkor a kormány politikai céljainak is jót tesz, ha szétszórja, utaztatja az országban a menekülteket, így több választóhoz kerül fizikai közelségbe a probléma. Szerinte Baranyában is lehet majd menekülttábor, és nőhet a térségben az illegális bevándorlás. Zseniális politikai húzás, kommunikációs trükk is lehet viszont a kormány részéről a bevándorlás-ügy, ami eltereli a figyelmet a korábbi kormányzati botrányokról, különösen a Quaestor-ügyről, amelyben kormánytagok is érintettek lehetnek – a bevándorlás ugyanis már tavaly is gondot okozott, eddig mégsem foglalkoztak vele ilyen mértékben.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!