Egyéb

2015.03.04. 10:16

Megoldhatatlannak tűnik a problémája?

Az időskori szellemi hanyatlás időben felismerve lassítható - hívja fel a figylemet dr. Kovács Attila pszichiáter főorvos, aki nemrég elindította pécsi magánrendelését.

BAMA

Szinte alig van olyan család, akiket nem érint az időskori szellemi hanyatlás. A betegség akár több éven át tartó végkimenetelét végignézni nagy megpróbáltatás a hozzátartozóknak.

Sajnos tartja magát a tévhit, hogy az időskori feledékenység az életkor természetes velejárója. Pedig a legtöbb esetben súlyos betegség kezdetét jelenti. Az idejétmúlt hozzáállás következményeként a betegek nagy része a leépülés középsúlyos vagy súlyos stádiumában kerül kezelésbe, amikor a terápia már csak a pszichés és magatartászavarokra korlátozódhat.

– Korai felismerés esetén viszont a leromlás gyógyszeres kezeléssel lassítható, a súlyos stádium évekkel elodázható – közölte dr. Kovács Attila pszichiáter főorvos, aki nemrég elindította pécsi magánrendelését egy modern, tömegközlekedéssel és autóval egyaránt jól megközelíthető (parkoló) egészségközpontban.

Kiemelte: a szellemi leépülés tüneteivel járó szindrómák 20 százaléka visszafordítható, ha alapos kivizsgálással a kiváltó ok megtalálható és kezelhetőnek bizonyul. Az időskori feledékenység mellett előfordul a személyiségváltozás, a visszahúzódás, a vádaskodás, az éjszakai zavartság, az elbolyongás, a hozzátartozók, helyek, tárgyak fel nem ismerése. E problémákat eredményesen lehet kezelni, ami akár tünetmentességet is jelenthet.

TUDJA, HOGY:
- a levertség, a kedvetlenség, az ingerlékenység vagy az alvászavar – életkortól függetlenül – kezelést igénylő betegség tünete lehet?
- a sokakat érintő pánikzavar számos testi betegség tüneteit utánozhatja, azonban a súlyos tünetek ellenére eredményesen kezelhető?

Számos élethelyzet van, amikor a család mentálisan beteg tagjának sorsáról kell a hozzátartozóknak komoly, meghatározó döntést hozniuk.

– Ebben tanácsot és alternatívákat tudok adni, igyekszem azok mérlegelésében segíteni. Sokan nem értenek egyet a saját, vagy hozzátartozójuk diagnózisával, kezelésével. A másodleletezés azonban minden beteg joga, és a „több szem többet lát” bölcsessége a gyógyulás nagyobb esélyét jelenti. Segíthetek Önnek, ha elfoglalt, kevés az ideje, vagy külföldről ritkán jut haza, és szeretné gyorsan, megnyugtatóan rendezni saját vagy hozzátartozója problémáját!

MENTALSPECTRA KFT.
DR. KOVÁCS ATTILA
PSZICHIÁTER SZAKORVOS

TELEFON: +36-30/615-3155
WWW.MENTALSPECTRA.HU
[email protected]

Címkék#pr-cikkek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!