Közélet

2015.11.25. 18:51

„Mert jót tenni tényleg jó érzés!”

Az új köznevelési törvény egyik vitathatatlanul pozitív hozadéka a kötelező közösségi szolgálat – amely szóösszetételben a „kötelező” mára szinte teljesen elveszítette negatív felhangját.

Fülöp Zoltán (DN)

– Ugyan az előző tanév végére már végeztem az ötven óra kötelezővel, de már eldöntöttem, hogy folytatni fogom – mondta el lapunknak a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium diákja, Bogner Luca Laura, akit a közösségi munkáról, az ott szerzett tapasztalatokról kérdeztünk. A köznevelési törvény előírása szerint a középiskolákban immár az érettségi megkezdésének előfeltétele, hogy összesen ötven óra közösségi szolgálatot teljesítsen a tanuló – hogy hol, azt javarészt maga dönti el.

– Lehet persze egyetlen helyen is lepörgetni a feladatot, de én több területen ki akartam próbálni magam, és ezáltal minél több élményt begyűjteni – tudtuk meg a másodikos fiataltól. – Voltam a gyermekklinikán falat festeni, a Vivicittá futáson a regisztráción segítettem, a nemzetközi színjátszófesztiválon külföldi tanulókat fogadtam, csoportokat kísértem, de dolgoztam például az iskola közösségi terének kialakításán is. Életemben először ott gletteltem, nagy élmény volt az is. Valójában persze az egész közösségi munka az: ilyenkor ébred rá igazán az ember, hogy jót tenni tényleg jó érzés.

A közösségi munkát szerencsére a diákokon túl egyre több oktatási intézmény is inkább egy lehetőségként fogja fel. A Leőwey Gimnáziumban például Sárkányné Lengyel Mária igazgatóhelyettes irányításával összesen kilenc tanár és egy iskolatitkár dolgozik a diákok támogatásán, hogy megtalálják a számukra testre szabott segítségnyújtási helyet az egészségügytől a sportrendezvényeken át a természetvédelmi, szociális, szabadidős, rendészeti, oktatási területig.

Szerződéssel

A közösségi szolgálatot a tanuló akkor kezdheti meg, ha az iskola és a fogadó intézmény már szerződést kötött. Amennyiben új fogadó intézményről van szó, amellyel akkor még nincs szerződése az intézménynek, az iskola igazgatója dönt arról, hogy kíván-e együttműködésre lépni ezzel a szervezettel. Előfordulhat ugyanis, hogy a szervezet céljai, szellemisége, profilja az iskoláétól gyökeresen eltér. Amennyiben azonban semmilyen akadály nem merül fel, a szerződés megkötésében a tanuló is közreműködhet, a szerződést ő juttatja el a szervezethez, íratja alá, pecsételteti le.

Két év alatt

A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint az érettségi vizsga megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat teljesítése, amelyet első alkalommal a 2016. január 1-je után érettségi vizsgára jelentkező tanulóknak kell igazolniuk. Ez azt jelenti, hogy azok a diákok, akik most végzősök, már érintettek. A fiatalok jellemzően nem hagyják az utolsó évekre a feladat teljesítését, sőt, a legtöbb gimnáziumban a pedagógiai programba is beleírták, hogy a diákoknak az első két évben teljesíteniük kell ezt a feladatot, azaz úgy kezdik tanulmányaikat, hogy rögtön közösségi munkát is végeznek.

Százötven hely

A közösségi szolgálat sikeres megvalósítása érdekében a civil szervezetek közül százötvenedikként az Alliance Francaise-zel írt alá együttműködési megállapodást a napokban a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium igazgatója, Zalay Szabolcs és Jean Christofe Giraud, az Alliance Francaise vezetője. Az ünnepélyes szerződéskötésen képviseltette magát Sylvette Tourmente tudományos és egyetemközi együttműködési attasé, valamint Bob Kaba Loemba, a Campus France irodavezetője is. A jövőben tehát a Francia Intézet által szervezett feladatokat is választhatják a pécsi gimnázium tanulói.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!