Közélet

2015.09.04. 18:33

Napelemes autót fejleszt a pécsi egyetem

Két, együttesen közel egymilliárd forintos projektről számolt be a Pécsi Tudományegyetem tegnap egy sajtótájékoztató keretében. A projekt keretében támogatott fejlesztések között több érdekeset is találunk – az egyetem Műszaki és Informatikai Karán például egy olyan autó tervezését kezdték el, amelynek a karosszériája környezetbarát biokompozitból készülne, s a hajtásához napelemeket is felhasználnának.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Lapunkban korábban már többször is írtunk a pécsi egyetem Műszaki és Informatikai Karának csodaautóiról – ezek voltak azok a saját tervezésű és építésű járművek, amelyeken különböző üzemanyag-hatékonysági technológiákat teszteltek, s értek el sikereket az alternatív energia-felhasználás segítségével. Nos, a projekt most – fogalmazzunk így – dimenziót válthat: egy elnyert uniós pályázatnak köszönhetően ugyanis új, immáron hétköznapi, utcai használatra is alkalmas járművek tervezése kezdődhet el.

– Ez egy olyan jármű, amelynek a karosszériájához természetes anyagokból álló biokompozitot használnánk, a hajtásról pedig üzemanyagcella és napelem együttesen gondoskodna – tudtuk meg Háber Istvántól, a műszaki kar oktatójától, a projekt vezetőjétől. – Fontos, hogy környezetbarát és biológiailag lebomló anyagokból álljon a jármű. Kísérleti modell készül, de azt elmondhatom, hogy egy nagy cég már most lát fantáziát a fejlesztéseinkben, s szó van arról, hogy beszállnának. A Shell Eco Marathonon már bizonyított a csapatunk, azt a tudást fejlesztenénk most tovább 0 ha minden jól alakul, másfél éven belül elkészülhet egy olyan terv, amely valóban megvalósítható.

Vállalkozó tudományegyetem?

Tóth Kálmán, a Pécsi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese a sajtótájékoztatón elmondta: az intézmény a 2007-2013 közötti európai uniós költségvetési ciklusban 45-50 milliárd forint fejlesztési forráshoz jutott, ami nyilván nem kevés pénz – ugyanakkor roppant fontos, hogy az egyetem törekedjen az iparral való, a jelenleginél szorosabb és hatékonyabb együttműködésre, valamint saját bevételei növelésére. Ahogy a rektorhelyettes fogalmazott, a cél az, hogy a PTE Magyarország első vállalkozó tudományegyeteme legyen már a közeljövőben.
– A kormány deklarált célja, hogy az egyetemek saját bevétele 2020-ra a jelenlegi évi 1-2 százalékról 10 százalék fölé növekedjen – tette hozzá.

A villámárvizet is kutatják

A cikkünkben említett autó-fejlesztés mellett a villámárvíz-előrejelzéshez kapcsolódó projektben is nagy lehetőséget látnak a szakértők. Ezen kutatás kulcskérdése az, hogy mennyire előre lehet látni a nagy mennyiségben lehulló csapadékot. Korábban Magyarországon nem volt jellemző ez a fajta természeti csapás, ám éppen az utóbbi években már mi is szembesülhettünk ennek veszélyeivel. Az elnevezést a jelenség gyorsasága ihlette: a hirtelen lehulló hatalmas mennyiségű csapadék pillanatok alatt eljut a vízfolyásokba, a településeken azonnal megtelnek a csatornák és az utcákon hömpölyög a víz, majd elönti a lakott vagy értékes mezőgazdasági területeket. A kutatók arra törekednek, hogy egy megfigyelő hálózattal segített előrejelzési rendszert hozzanak létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!