Palkovics László

2018.06.16. 18:03

Nem sérti az MTA autonómiáját a tervezett törvénymódosítás

Az MTA továbbra is önállóan dönthet kutatóintézetei finanszírozásáról és személyi kérdéseiről, a végrehajtandó projektekről és programokról.

Budapest, 2018. június 7. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond az Infoparlament - középpontban a mobilitás címû konferencia plenáris ülésén az Országházban 2018. június 7-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Fotó: Illyés Tibor

Nem sérti a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) autonómiáját a testület költségvetését érintő törvénymódosítás – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az M1 aktuális csatornának.

Senki nem akarja az MTA-t államosítani – jelentette ki a tárcavezető az ezzel kapcsolatos kritikákra reagálva, hozzátéve: a tervezett módosítás a források hatékonyabb elosztását szolgálja a jobb eredmények érdekében, és szeretnék, hogy erre vonatkozóan szülessen egy megállapodás a tudomány szereplőivel.

Az egységes innovációs és tudománypolitika megteremtése tisztán szakmai kérdés, amely nemcsak az MTA, hanem az egyetemek és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal forrásait is érinti – közölte.

Kiemelte, a lépés nem sérti semmilyen módon az MTA érdekeit és autonómiáját. Hiszen ezt a forrást az MTA meg fogja kapni. Annyi változás lesz, hogy megállapodunk bizonyos nagyobb ügyekben – fogalmazott.

Palkovics László elmondta, az MTA továbbra is önállóan dönthet kutatóintézetei finanszírozásáról és személyi kérdéseiről, a végrehajtandó projektekről és programokról.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön közölte, hogy egységes innovációs és tudománypolitikai stratégia jön létre, ezért az állami intézményeknél lévő, kutatásra fordítható, összesen mintegy 70 milliárd forintnyi forrás felosztását a jövőben az innovációs tárca koordinálja.

Borítókép: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond az Infoparlament – középpontban a mobilitás című konferencia plenáris ülésén az Országházban 2018. június 7-én.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában