Friss hírek

2006.02.03. 07:33

Nemzetközi konferencia az autonómiamodellekről

Nemzetközi konferenciát tartanak ma és holnap Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia és a Duna Televízió szervezésében az európai autonómiamodellekről.

BAMA

Az önkormányzatiság európai gyakorlatáról dr. Kovács Péter, a Miskolci Egyetem Jogi Karának professzora tart vitaindító előadást, majd nemzetközi szervezetek képviselői, köztük dr. Gyarmathy György zürichi professzor, dr. Michal Ebner, a Dél-tiroli Néppárt alelnöke és Bernd Semmelroggen, ET-i képviselő kapnak szót.

A romániai kilátásokat összegző részben Markó Béla, Samaranda Enacha, Gabriel Andreescu és Tőkés László fejti ki véleményét, és a konferenciának ezt a részét a Duna Televízió öt órától élőben közvetíti. Szombaton Szabó Vilmos politikai államtitkár és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke köszönti a konferencia résztvevőit, majd a finnországi svéd és lapp autonómia, a dél-tiroli példa és spanyolországi törekvések bemutatására kerül sor neves nemzetközi szakemberek bevonásával.

A Kárpát-medencei tapasztalatok összegzésére a Magyarországgal szomszédos országok magyar közösségeinek képviselői kaptak felkérést, köztük dr. Duray Miklós Szlovákiából, dr. Korhecz Tamás Vajdaságból, Brenzovics László Kárpátaljáról és Szilágyi Zsolt Romániából. Dr. Szarka László, az MTA Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézetének igazgatója, Tabajdi Csaba és Gál Kinga, EP-i képviselők is a meghívott előadók közt vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!