Hírek

2006.02.27. 07:00

Távmunkás leszek, mi lesz velem?

ÚJ FORMA Olvasónk eddig bejelentett munkaviszonyban dolgozott, és mindennap bejárt munkahelyére. Hamarosan távmunkásként alkalmazzák. Mik a jogai és a kötelességei?

BAMA

A távmunkánál csak a munkavégzés helye és módja eltérő, a díjazás ugyanaz. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hangsúlyozták. A munkavállaló az általa választott helyen (nem a munkaadó székhelyén), bizonyos informatikai eszközökkel végzi a munkát. Az esetek többségében számítógéppel. Ezen továbbítja az anyagot a munkáltatónak, illetve fogadja tőle azt.

A munkaszerződésben ki kell kötni, hogy a munkáltató és a munkavállaló ezentúl hogyan fogja tartani a kapcsolatot. A megváltozott formából származó költségeket a munkavállaló elszámolhatja. Ilyen lehet a telefon, a számítógép, az internet, az áramhasználat. Természetesen olyan mértékben, amennyire azt a munkafeladat indokolja. Az eszközöket – ha nincs róluk külön megállapodás – a munkáltató biztosítja. A munkáltató köteles minderről tájékoztatni a távmunkást. Továbbá arról is, hogy milyen hátrányok érhetik őt a megváltozott munkaformából adódóan.

Fontos tudni, hogy a munkáltató ellenőrizheti a munkavállalót a megjelölt ingatlanon, amely általában az érintett saját lakása. Megnézheti a számítógépét is, amelyen nyomon követhető: elvégzi-e a munkát, ami ki van neki szabva. A munkavállaló saját maga dönthet munkaideje felől (kötetlen munkaidő), feltéve, ha a munkáltató erre nézve másképpen nem rendelkezik. Fontos, hogy a munkaszerződés mindent egyértelműen rögzítsen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!