Vélem-én

2006.03.02. 11:19

Dupla pszeudó, tripla csavar

A Megasztár című televíziós vetélkedőműsor újabb fejezetéhez érkezett. Valóban megújult, az ígéretekhez híven. A legutóbbi, karácsonykor vetített (!) show után írt kritikánkban elmondtuk: a műsorkészítők még adósak a beharangozott hatalmas változásokkal. Most végre kiderült, mi bújt meg a bűvész kalapjában.

fidelio

Azt azért nem mondanám, hogy fenemód meglepődtem volna szombat este, ám az biztos, hogy csalódást okozott a Megasztár első idei döntője. Az újszerűséget a „határok nélkül” alcímmel reklámozták be, erősen utalva arra, hogy nem csak a határon túli voksolás lehetőségéről van szó.

Ez utóbbi fontosságát sem titkolták sokáig, hiszen mire az első énekes a színpadra lépett, máris két sorban írták ki a képernyőre mindazokat az információkat, amelyekkel Európa népe megtudhatta, hogyan, és főleg mennyiért szavazhat a legjobbra, vagyis miket beszélek: a kedvencére. Hogy ez a sáv gyakorlatilag a képernyő harmadát takarta? Mellékes, hiszen énekelnek a színpadon, nem táncolnak!

Erről az újdonságról minden esetre eddig is tudtunk. A hétvégén kiderült, hogy a műsor struktúrájába nyúltak bele ismét az arra érdemesek. A harmadik körre immáron a harmadik verziót találták ki a távozó játékos kiválasztására. Mostantól nem két, hanem három versenyző áll kínpadra a szavazati lista végéről. Itt lép be a zsűri, a háromból tud megmenteni egyet. Ő fellélegezhet, két társa viszont tovább küzd a kiesés ellen. Egy előre kiválasztott dalt adnak elő ketten, egyszerre, megosztozva a sorokon, a refrénen. Kissé túlzóan azt is lehetne mondani: megalázó helyzetben. Az újítással az illetékesek mintha igazolni szeretnék a maratoni, majd négy órás műsoridőt, amely már az előző szériában is csak a legmegátalkodottabb rajongók idegzetét nem viselte meg.

De hogy valójában mit jelent az extra csavar? Mindenki sejtheti: pénzt, pénzt és pénzt. Az eddigieknél is többet, hiszen még akkor frissiben, melegében újrahergelik a drukkereket és ellenzőket, hisz még megmenthető tán a kedvenc. Azt persze nem tudtuk meg, hogy a dalpárbaj előtti eredményt semmisnek kell-e tekinteni, avagy az egyik indulónak egy, esetleg két helyezést kell a maradék tíz percben behoznia. Ráadásul most már nem egy, hanem két dalosmadár rajongói izgulhatnak egy hétig azon, hogy a jövő héten sikerül-e emberüknél a szavazatokat úgy alakítaniuk, hogy legyen legalább három másik, akiknél jobban szerepel.

Sajnos fentiek a zsűri azon tagjainak magyarázkodására is árnyékot vetnek, akik a harmadik széria újításaira fogták visszatértüket. Úgy tűnik, a megahárom után egy ideig biztosan nem kell a negyedik körre várni, hiszen az aranytorkúak után jöhetnek majd az aranylábú gyerekek. Egyvalami azonban biztosan hiányozni fog, a válogatóra  - igaz, a továbbiakra már egyáltalán nem - biztos helyet bérlő varázskönyves elvarázsolt fazon, fura tematikus, egy és ugyanazon „dallamra” „írt” „dalaival”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!