Hírek

2006.03.02. 11:33

Románia: óriási károk a hamis bankkártyák miatt

Naponta több mintegy egy tucatnyi hamisított bankkártyát találnak a pénzkiadó automatákban a Román Kereskedelmi Bank (BCR) képviselői. A "hamiskártyások" által okozott kár eléri a napi 500 millió lejt (több mint 3,5 millió forint).

BAMA

"A többnyire igen agresszív kártyatolvajok korszerű felszereléssel dolgoznak, amely nemcsak a mágnescsíkot képes lemásolni az eredeti kártyáról, hanem annak PIN-kódját is" - nyilatkozta Ion Matei, a BCR ügyvezető igazgatója. Mivel a chipes kártyák hamisítása sokkal bonyolultabb, a romániai pénzügyi szolgáltatók hamarosan átállnak a mágneses kártyákról a mikrochipes kártyákra.

A BCR mintegy ezer pénzkiadó-automatát működtet. A mágneses kártyával igénybe vehető automatáknál minden reggel 10-20 hamis kártyát találnak. A hamisítók által okozott kár eléri az évi 1,27 milliárd forintos értéket - derül ki az EurActiv.ro írásából.

A 20-25 kódot tartalmazó chipes kártyák legalábbis egy időre valószínűleg megoldást jelentenek, viszont sokkal költségesebbek a mágneseseknél, s a bűnözők miatti kényszerű többletkiadást végső soron a fogyasztókat terheli majd. (euractiv)
 

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!