Hírek

2006.03.02. 14:10

Ismertebb a Simpsons család, mint az amerikai Alkotmány

Az átlagamerikai többet tud a Simpsons családról, mint például az úgynevezett Első Alkotmánykiegészítésben (First Amendement) rögzített jogokról.

BAMA

Egy amerikai felmérés szerint, a tengerentúliak körében sokkal ismertebb a Simpsons család, mint az Első Alkotmánykiegészítésben rögzített jogok. Minden ötödik tengerentúli lakos fel tudja sorolni a nagysikerű rajzfilmcsalád tagjainak nevét, de csak minden századik tudja hiánytalanul felsorolni az alkotmánykiegészítéssel biztosított alapvető jogokat: a szólás-, a sajtó-, a vallás-, a gyülekezés- és a kormányhoz való közvetlen panasztétel szabadságát.

Négy amerikaiból csak egy tudja megnevezni az Alkotmánykiegészítésben megfogalmazott valamelyik jogot, de minden második legalább két családtagot ismer a Simpsons famíliából.

A telefonos közvéleménykutatásból az is kiderült, hogy ötből csak egy amerikai tud arról, hogy alkotmánya biztosítja számára a kormányhoz való közvetlen folyamodvány benyújtásának jogát. (fox6.com)

Az Első Alkotmánykiegészítés (1791)
„A Kongresszus nem alkothat olyan törvényt, amely vallást alapít, vagy vallás gyakorlását tiltja, amely korlátozza a szólás- és sajtószabadságot, a nép jogát a békés gyülekezéshez, amely akadályozza, hogy a nép panaszainak orvoslása érdekében kérvényeket juttasson el a Kormányhoz.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!