Hírek

2006.03.06. 07:00

Volt férjem tartozik, elárverezhetnek?

Olvasónk elvált férjétől. A ház, amelyben laknak, fele részben a tulajdona. A férj tulajdonrészére banki jelzálogot jegyeztek be. Kell-e félnie a hölgynek, hogy elárverezik feje fölül a fedelet?

BAMA

Nem kell félnie – hangzik a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda válasza. Ha végrehajtást rendelnek el a volt férj tulajdonrészére, legrosszabb esetben is csak a ház felét árverezhetik el. A szabály ilyenkor: csakis úgy verhetik dobra az ingatlanrészt, hogy a másik felében jogosan lakik valaki.

Ha egy esetleges végrehajtás alkalmával mégis olyan helyzet állna elő, amelyet az asszony sérelmez, tehet lépéseket ügye érdekében. Kérheti például a végrehajtási igény megszüntetését az ő tulajdonrészére. Hiszen nem ő, hanem a volt férj az, aki saját tulajdonára jelzálogkölcsönt vett fel. Amennyiben ezt nem tudja fizetni, a felelősség őt terheli. Elvált férje lépéseiért a kedves olvasó nem felelős. Nem ihatja meg a levét annak, hogy volt házastársa bajba keveredett. Ha a férfi házrészét elárverezik, a vevő, az ingatlanhányad új tulajdonosa még csak be sem költözhet oda. Egyszerűen azért, mert a ház másik felében lakik valaki.

Érdemes tudni, hogy az asszonynak mint tulajdonostársnak az árveréskor elővásárlási joga van. Tehát akár az egész ház az övé lehet. De nem is kell megvárni az végrehajtást: bíróságon kérheti a közös tulajdon megszüntetését. A felek közül az egyik vagy kifizeti a másikat, vagy közösen eladják a házat (a vételárból kifizetve a kölcsönt), vagy a bíróság rendeli el az árverést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!