Hírek

2006.03.04. 00:00

Montenegró elszakadhat Szerbiától

BAMA

Filip Vujanovics, Montenegró elnöke csütörtökön kiírta a népszavazást a jelenleg még Szerbia-Montenegró tagköztársaságaként működő balkáni ország függetlenségéről. A referendumot május 21-én tartják. Az elnök javaslata szerint a népszavazásra bocsátot kérdés így hangzik: „Kívánja-e ön, hogy Montenegró független állam legyen az ezzel járó teljes nemzetközi elismertséggel?”
Nyilatkozatában Vujanovics elmondta: a parlament és Montenegró is büszke lehet arra, hogy egyhangúlag fogadták el a népszavazásról szóló határozatot. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy 14 évvel ezelőtt már tartottak egy referendumot, amelyen a lakosság többsége kifejezte óhaját, hogy Montenegró az akkori, Kis-Jugoszláviának is nevezett Jugoszláv Szövetségi Köztársaság tagállama maradjon. Az akkori népszavazás lebonyolítása után zavargások kezdődtek az országban – tette hozzá az elnök. Montenegró elnöke  szerint 14 esztendőre volt szükség ahhoz, hogy az akkor okozott sebek begyógyuljanak.
Montenegró a mai napig megosztott a függetlenség kérdésében. Vannak, akik önálló nemzetnek tekintik népüket, nyelvüket pedig önálló montenegrói nyelvnek. Mások azt vallják: ők is ugyanolyan szerbek, a nyelvük csak a szerb egyik tájszólásának tekinthető.
Podgorica a milosevicsi diktatúra idején azzal nyerte el a nemzetközi közösség szimpátiáját, hogy elhatárolódott a diktatúrától. Momir Bulatovics írta ki az első népszavazást a függetlenségről, ugyanaz a politikus, aki korábban Slobodan Milosevics lelkes híve volt. Mára azonban a nemzetközi közösséget megtestesítő Európai Unió szemében a podgoricai függetlenségi mozgalom túlhaladottá vált. Brüsszel szeretné, ha ez a kérdés valahogy lekerülne a napirendről, hiszen van még a térségben gond éppen elég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!