Hírek

2006.03.04. 00:00

Nem lesz magyar egyetem?

Egyelőre nem lesz Kolozsváron magyar egyetem, de az intézmény körüli viharok tovább dühöngenek. A vita odaáig fajult, hogy már Kertész Imre magyar származású Nobel-díjast is per fenyegeti.

Lukács János, Kolozsvár

A kolozsvári Bolyai-egyetem újraalapításáért küzdő BKB azt szerette volna, ha a gyűlésen bizalmi szavazást tartanak a BBTE magyar vezetőiről – Nagy László és Salat Levente rektorhelyettesről, valamint Szamosközi Istvánról, az akadémiai tanács alelnökéről. A BKB arra számított, hogy a bizalmi szavazást követően mindhármukat lemondatja, helyükre pedig nem jelölnek újakat, ily módon bojkottálva a magyar karok és
a Bolyai-egyetem létesítését elutasító teljes egyetemi vezetést. A magyar karok létrehozását követelő íveket egyébként a magyar oktatók 83 százaléka aláírta, ezért is volt meglepő végül a bizalmi szavazás elmaradása. A bizalmi szavazásról szóló szavazást végül csak 40 oktató támogatta a jelenlevő 87-ből, a számos tartózkodás mellett pedig néhány „nem” szavazat is akadt, így arra nem kerülhetett sor. Hantz Péter, a BKB egyik alelnöke a sikertelenség ellenére is derűlátó. „Sikerült elfogadni három dokumentumot, ezek mindegyike valamilyen formában a változás szükségességét hangsúlyozza” – nyilatkozta tegnap lapunknak Hantz Péter.
A három elfogadott dokumentum közül az egyikben az RMDSZ segítségét kérik a magyar karok és az önálló magyar egyetem létrejöttéhez, egy másikban tiltakoznak a BKB vezetőinek megfélemlítése ellen, míg a harmadikban leszögezik, hogy a magyar karok létesítésével nem a BBTE „szétrobbantása” a cél, hanem éppen az egyetem jobb működése.
A gyűlésen egyébként a várakozásokkal ellentétben nemcsak az egyetem vezetőségét érték bírálatok, hanem a BKB tevékenységét is. Több egyetemi tanár szóvá tette, hogy a BKB túl agresszívan közeledik az egyetemalapítás kérdésköréhez, mások pedig azt kifogásolták, hogy a BKB anélkül gyűjtötte az aláírásokat, hogy világossá tette volna, ezeket beadványhoz kívánja felhasználni.
„Nem vagyok elragadtatva attól, ami a kolozsvári magyar egyetem ügyével kapcsolatban a személyem körül történik” – mondta az Új Magyar Szónak Kertész Imre. A Nobel-díjas író azzal kapcsolatban nyilatkozott a napilapnak, hogy Andrei Marga, a BBTE Akadémiai Tanácsának elnöke bejelentette: bepereli Kertész Imrét egy cikk miatt, amely a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lapban jelent meg.
A BBTE volt rektora magyarországi vagy németországi bíróságon készül pert indít amiatt, hogy a cikk a kommunista rezsim elnyomó politikájának követőiként állítja be a Bolyai-egyetem visszaállítását ellenző BBTE-vezetőket. A várható perhez Kertész nem kívánt megjegyzéseket fűzni.

Megbukott a Gozsdu-egyezmény Romániában

Elutasította a román parlament jogi bizottsága a román–magyar Gozsdu-egyezményt ratifikáló kormányrendeletet. A rendelet értelmében a több budapesti ingatlanból álló Gozsdu-vagyon a magyar állam tulajdonában maradt volna, viszont létrejött volna egy közös román–magyar közalapítvány, amely Gozsdu Manó emlékének ápolását és a román–magyar kapcsolatok erősítését célozta volna.

A tavaly októberi közös kormányülésen aláírt szerződést a magyar parlament még novemberben elfogadta, a román törvényhozásban viszont még a képviselőház sem tudta ratifikálni az egyezményt. A román parlament alsóházának jogi bizottságában most már másodszor halasztották el a döntést a megállapodásról. A bizottság végül jövő hétre halasztotta a döntést, addig a kormánypártok koalíciós egyeztetésen alakítják ki álláspontjukat.

A tavaly októberi közös kormányülésen aláírt szerződést a magyar parlament még novemberben elfogadta, a román törvényhozásban viszont még a képviselőház sem tudta ratifikálni az egyezményt. A román parlament alsóházának jogi bizottságában most már másodszor halasztották el a döntést a megállapodásról. A bizottság végül jövő hétre halasztotta a döntést, addig a kormánypártok koalíciós egyeztetésen alakítják ki álláspontjukat. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!