Hírek

2006.03.07. 17:03

Koronatanú a robbantásokban?

A rendőrség leporolta az évek óta félre tett aktákat a '90-es évek robbantássorozatának ügyében. A nyilvánosság számára viszont az kommunikálják, hogy nem nyomoznak.

Nagy Eszter Dóra

Hiába került napvilágra, hogy egy koronatanú információkkal tud szolgálni a ''90-es évek második felében történt robbantássorozattal kapcsolatban, az általunk megkérdezett rendőri szervek egyikénél sem folytatnak nyomozást az ügyben. Legalábbis a sajtóosztályok hivatalos válasza szerint. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is csak annyit mondott a reggel.hu-nak: az aktákat néhány hónapja vették elő, de az ügyben nem indult újabb nyomozás.

Úgy tudjuk, a rendőrség 1996-tól vizsgálja a robbantásos eseteket. Szerkesztőségünk mintegy húsz robbantást számolt össze, amelyek között elkövetési módszereiket tekintve összefüggések lehetnek. Ezek között szerepelnek azok is, amelyek mögött sokan politikai indíttatást véltek felfedezni, mivel pártirodák környékén, illetve politikusok ingatlanjai közelében történtek a detonációk. Abban az időben robbant csőbomba egy MSZP iroda bejáratánál Újpesten, s ugyancsak csőbombát találtak egy SZDSZ iroda ablakában a főváros XVI. kerületében. Szintén ebben az időszakban találtak robbanószerkezetet a Független Kisgazdapárt székháza előtt, működésbe lépett egy pokolgép Szájer József, a Fidesz akkori alelnökének lakása előtt és detonáció történt egy budapesti, kerületi MDF iroda előtt is.

A nem hivatalos információk szerint egy másik ügy nyomozása során került előtérbe az a budapesti alvilágban ismert férfi, aki információkkal szolgálna a rendőrségnek a robbantás-sorozatról. Állítólag a hozzá köthető szervezett bűnözői csoportoknak lehetett köze néhány bűncselekmény előkészítéséhez. A férfit legutóbb egy XV. kerületi önbíráskodással és súlyos testi sértéssel hozták összefüggésbe tavaly szeptemberben. Néhány héttel később, egy budapesti bevásárlóközpontban fogták el civil ruhás kommandósok. M. Róbertet akkor már más ügy miatt is keresték. A rendőrök szerint az ő utasítására indultak el verőlegények Mátészalkára 2004 novemberében, hogy ott megfenyegessenek egy helyi vállalkozót. Akkor elfogták M. Róbertet is, de társaival együtt kiengedték, az ügyészség ugyanis nem kezdeményezte letartóztatásukat. A férfi jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!