Hírek

2005.07.27. 00:00

Két unokára hagyná összes vagyonát

Olvasónk nagyanyja két fiúunokája javára végrendelkezne. Az idős hölgy két fia közül az egyik már nem él, elhalt gyermeke után egy lány maradt. Kinek jár a köteles rész?

BAMA

A törvényes örökösök a hölgy élő gyermeke és elhalt fiának egyetlen leánya. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában tudtuk meg. Az elhalt gyermek helyébe ugyanis a következő legközelebbi leszármazott lép. Az pedig a lányunoka. Ha tehát nincs végrendelet, rá és az örökhagyó másik fiára száll a vagyon. Törvényes örököst nem lehet kisemmizni. A kizárásra korántsem elegendő ok, amire a kedves olvasó hivatkozik: hogy a lányunoka nem törődik a nagymamával. Sokkal súlyosabb indokok kellenek. (Például az, hogy az örökös az örökhagyó életére tör.)

Ha tehát a hölgy két fiúunokája javára végrendelkezik, fiának és elhalt gyermeke lányának jár a köteles rész. Mindama javak fele, amelyek végrendelet híján jutnának nekik. Mivel ketten vannak törvényes örökösök, ez a hagyaték felének ötven-ötven százaláka fejenként. A saját kézzel írott végrendelethez nem kellenek tanúk. Az okiratban legyenek benne az örökhagyó és az örökösök születési adatai és a lakcím. Minden oldalt számozzunk meg, írjunk alá és dátumozzuk. Ha bármelyik formai követelmény hibádzik, a végrendelet érvénytelen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!