Hírek

2006.01.12. 15:29

Egy álbankó sem került elő

Több százezer forint értékben kerültek forgalomba álbankók egy szabolcsi lakásból. A nyomozók kezébe azonban még egyetlen egy hamis címlet sem került.

Nagy Eszter Dóra

Lebukott egy háromfős pénzhamisító banda Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Egy húszéves fábiánházai fiatalember számítástechnikai eszközökkel, otthonában gyártotta a bankókat – tudtuk meg Fülöp Gergelytől. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője hozzátette: a gyanúsítottól számítógépet, nyomtatót és egyéb eszközöket foglaltak le.

A fábiánházai pénzgyárost ugyancsak húszéves, hodászi barátja mutatta be egy falubelijének, egy 35 éves, többszörösen büntetett előéletű férfinak. Úgy tudjuk, az illető korábban tizenháromszor állt bíróság előtt, elsősorban vagyon elleni és erőszakos bűncselekmények miatt. A fábiánházai pénzgyárból kikerülő bankókat a két hodászi gyanúsított terítette. A húszéves fiatalember kevesebbet hozott forgalomba, az ezresek és húszezresek nagy részén az idősebb férfi adott túl. Őt egyébként kábítószer-terjesztéssel is gyanúsítja a rendőrség, a nyomozók szerint ecstasy tablettákkal kereskedett.

Arra a kérdésre, hogy milyen minőségű pénzt hoztak forgalomba, a rendőrség nem tudott válaszolni. Egész egyszerűen azért, mert egy sem akadt a kezük ügyébe. A háromfős banda több százezer forint értékben szabadult meg az álezresektől és álhúszezresektől. A rendőrség most azt vizsgálja, hogy a napokban előkerült hamis bankók köthetőek-e a most elfogott személyekhez. Az ügyben csak a 35 éves férfi került őrizetbe, aki megtagadta a vallomástételt, ám társai mindent beismertek.

Még csak az év elején járunk, de már most tucatnyi pénzhamisítási ügyben nyomoz a rendőrség. Bátaszéken egy idős házaspárt csapott be egy jól öltözött fiatalember, aki tojásokat vett a sértettektől és hamis húszezressel fizetett nekik. Mindez csak akkor derült ki, amikor a megkárosítottak a postán a csekkjeiket akarták befizetni. Szegeden egy nagyáruházban próbált meg hamis tízezressel fizetni egy vevő, ám az egyik pénztárosnak feltűnt a silány minőségű bankó.

Börtön vár az elkövetőkre
A hatályos jogszabályok szerint két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti azt, aki pénzt hamisít, álbankót hoz be az országba, vagy épp azzal fizet. Aki különösen nagy értékben vagy bűnszövetségben követi el a bűncselekményt, akár tíz évre is rács mögé kerülhet. Már a pénzhamisítás előkészületéért is két évre börtönbe lehet jutni. Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint 2005 első tizenegy hónapjában 2644 pénzhamisítási ügyben nyomoztak. Pénzhamisítás elősegítése miatt négy, hamis pénz kiadása miatt 713 eljárás indult.

Nagy Eszter Dóra -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!