Hírek

2006.01.20. 18:30

Horvátország kifizeti világháborús adósságát

Stipe Mesic horvát horvát államfő a horvátországi média képviselőinek adott hagyományos év eleji fogadáson kijelentette, hogy Zágráb az idén kifizeti a II. világháború vége óta fennálló adósságát Olaszországnak.

BAMA

A horvát államfő szerint megérett az idő arra, hogy ezt kérdést minél előbb tisztázzák. Jugoszlávia és Olaszország a balkáni állam szétesése után állapodott meg az önállóvá vált volt tagállamokkal a rájuk eső háborús jóvátétel összegéről. Mesic elmondta az újságíróknak, hogy a horvát kormány már megkezdte Rómával a tárgyalásokat a 28 millió euróra tehető adósság átutalásának módjáról.
 
A horvát elnök beszédében ugyanakkor szokatlanul élesen bírálta az olasz kormányt, mert az elődeihez hasonlóan a Berlusconi kabinet sem tett semmit azoknak a horvát nemzetiségű lakosoknak a kártalanítására, akiket a háború alatt és után meghurcoltak, bírósági eljárás nélkül évekre börtönbe zártak, vagy a házukat, földjeiket és egyéb vagyontárgyaikat az akkori olasz hatóságok elkobozták. (hírTV)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!