Friss hírek

2006.01.21. 19:24

Még egy bálna a Temzében

Visszaindították szombat délután természetes élőhelyére, a tengerre a Temzébe tévedt bálnát. ezzel szinte egy időben másik, bébi korú cetfélét találtak a folyóban, szintén London belterületén. Ő azonban nem élte túl az édesvízi kalandot.

BAMA

A megmentett felnőtt bálna, amelyet a londoniak időközben Wally-nak kereszteltek, biológusok szerint halakat követve, és az erős dagály által is segítve úszhatott fel a Temzén. Az állatot több órás mentőakcióval sikerült egy önjáró uszály fedélzetére emelni, és a hajó szombaton késő délután elindult vele a tengerre. A bálnát előzőleg felfújható mentőtutajra helyezték, és ezzel együtt emelték rá az uszályra. Útközben folyamatosan locsolták, hogy ne száradjon ki a bőre. Ilyen tengeri emlőst 1913 óta, vagyis amióta a folyó állatállományát rendszeresen figyelik, nem láttak a Temzén. A Temze eléggé lassan áramló folyó, folyásiránya erős tengeri dagály idején megfordul, ami megkönnyíthette a bálna felúszását egész Londonig.

A mentőakció után szinte azonnal újabb cetfélét találtak a Temze londoni belterületi szakaszán, a Putney-hídnál. Ö azonban, egy nemrég született bébibálna, már nem élt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!