Friss hírek

2006.01.22. 18:06

Drakula nem erdélyi, hanem ír volt?

Sokan úgy hiszik, hogy Bram Stoker Drakula című regényének főszereplőjét a 14. században élt, vérszomjas és kegyetlen román fejedelemről, Vlad Ţepesről mintázta.

BAMA

Ám a dublini Dennis McIntyre szerint a sztori helyszínén és a kegyetlenség motívumán kívül semmi közös sincs Ţepesben és a regénybeli vámpírban. A Dracula név az ír Droch Ola szóösszetételből ered, ami „rossz vér”-t jelent – állítja McIntyre, akinek több érve is van az ír eredet alátámasztására.

Stoker édesanyja Nyugat-Írországból származott, és feltehetőleg mesélt fiának az 1832-es kolerajárványról, amikor a fertőzéstől rettegő egészségesek gyakran élve eltemették a betegeket. Emellett abban az időben úgy hitték, ha valaki öngyilkos lesz, vérszívóként él tovább mindaddig, míg valaki át nem döfi a szívét egy karóval. Ráadásul Stoker gyerekkorában egy írországi temetőkertben játszadozott, ahol családi kriptájuk is volt, így valószínűleg alkalma volt látni mumifikálódott holttesteket, írja a Transindex.

A történet emellett tele van – McIntyre szerint eredeti – ír szimbólumokkal: vihar, köd, patkányok, cigányok, kastély, pap stb. McIntyre szerint az író horrotörténetének a 19. századi nagy éhínség is forrásként szolgálhatott. „Metaforikusan fogalmazva úgy is értelmezhetjük, hogy Drakula gróf a nagy földesúri birtok megtestesülése, amely a parasztok vérén-verejtékén élősködik” – jelentette ki McIntyre. Az igazgató az ír eredet bizonyítása mellett azt szeretné, ha Stoker végre elfoglahatná méltó helyét az ír irodalom nagyjai – Yeats, Joyce, Beckett, Wilde, Shaw, O''Casey, Swift, Goldsmith, Synge, Behan és Kavanagh – között. Az általa vezetett szervezet annak érdekében tanulmányozza Stoker munkáit, hogy az írót szülőföldjén is népszerűsítse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!