Hírek

2006.01.24. 16:48

Elhalasztották Szaddám Huszein újabb tárgyalását

Vasárnapra halasztották Szaddám Huszein egykori iraki diktátor perének keddre kitűzött folytatását - jelentette be a bagdadi bíróság. Egy szóvivő tájékoztatása szerint a halasztásra azért van szükség, mert több tanú nem jelent meg a testület előtt.

Cs. E.

A bíróság élén új vezető bíró, a kurd Raduf Rasid Abdel-Rahman áll. Elődje tavaly december közepén lemondani kényszerült, mert azt állította, hogy az iraki kormány síita vezetői nyomást gyakoroltak a bíróságra. Rizgar Mohamed Amint főleg azért bírálták, mert úgymond megengedte Huszeinnek és vádlott-ársainak, hogy kirohanásokat intézzenek a tárgyaláson a bírói testület valamint az amerikai megszállás ellen. A megbuktatott iraki elnök pere októberben kezdődött. A helyzetet bonyolította, hogy két védőügyvéd ellen merényletet követtek el, egy bíró pedig visszalépett. Ramsey Clark, volt amerikai főügyész, aki a Huszein védő jogászcsoport tagja, azt rótta fel a hatóságoknak, hogy nem gondoskodnak kellőképpen a védők és családjaik biztonságáról. Az előző vezető bíró nevét és arcát nyilvánosságra hozták, de a tárgyalás többi résztvevője nem mutatkozott a kamerák előtt, félve Huszein híveinek bosszújától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!