Hírek

2006.01.24. 16:50

Rosszallják Szili kijelentéseit

„Rendkívül kellemetlen meglepetés” volt Mircea Geoana, a román ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke számára, hogy marosvásárhelyi látogatásán Szili Katalin „nyomást gyakorolt” a kisebbségügyi törvény elfogadása érdekében.

Lukács János, Kolozsvár

„Mióta van joga egy idegen ország házelnökének beavatkoznia egy másik ország törvényeiről szóló vitába?” – tette fel a kérdést Geoana. A PSD első embere szerint a jogszabályra egyáltalán nincs is szükség, de a kulturális autonómiának mindenképpen el kell tűnnie a szövegből, mert az az általa veszélyesnek tartott területi autonómia felé vezető első lépés lenne. Románia jelenleg másodrangú partnernek számít a Magyarországgal fennálló viszonyban, állítja Geoana, hozzátéve, ezen az állapoton változtatni kell. „Magyarország fontos ország, de nem tartom természetesnek, hogy uniós csatlakozásunkat olyan ütemterv elfogadásától tegye függővé, amely területi autonómiához vezetne Romániában – nyilatkozta a szenátor. – Szili asszony választási kampányban van, de még a magyarországi választási kampányban is megengedhetetlen egy román téma felhasználása.”

Geoana, aki a korábbi kormányban a külügyminiszteri posztot töltötte be, az utóbbi időben egyre erősödő nacionalista hangok táborát gyarapítja. Sepsiszentgyörgyön például kijelentette, tekintve, hogy a székelyföldi – kisebbségben levő – románok érdekeit „senki nem védi”, szenátori irodát kíván nyitni a városban. Szili Katalin erdélyi látogatásán a többi között arról beszélt, Magyarország támogatja Románia uniós csatlakozását, ugyanakkor sürgette a román felet a kisebbségi törvény elfogadására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!