Hírek

2006.01.25. 18:15

Hibáztak a pilóták?

Emberi mulasztásra gyanakszik a szlovák katonai repülő balesetét vizsgáló bizottság. Az áldozatokat csütörtökön búcsúztatják el a szlovákiai Eperjesen.

Tibay Gábor

A szakértők szerint egyre valószínűbb, hogy emberi hiba okozta a múlt csütörtökön Magyarországon lezuhant katonai repülő tragédiáját. A koszovói küldetésből hazatérő, orosz gyártmányú AN-24-es katonai szállítógép a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce mellett – a magyar-szlovák mintegy határtól tíz kilométerre – csapódott a földbe. A katasztrófát csak egy katona élte túl. A balesetet vizsgáló szakértői csoport nem talált hibára utaló jeleket, ezért a pozsonyi szakértők azt valószínűsítik, a pilóták mulasztása áll a háttérben. A pozsonyi Pravdának nyilatkozó szakemberek azt mondták: sem motorhibára, sem más műszaki problémára nem bukkantak az eddigi vizsgálat során, mint ahogy arra sem utal semmi, hogy a fedélzeten tűz ütött volna ki. Azt már korábban tisztázták, hogy sem lőfegyver, sem lőszer, sem pedig robbanóanyag nem volt a gépen.

A pilóták valószínűleg már jóval azelőtt megkezdték a süllyedést, hogy a térségbe érkeztek volna; a kassai repülőtér alig tizenöt kilométerre van a határtól. A katasztrófa előtt fél órával a magyar légiirányítás átadta a vezérlést a szlovákoknak, bár ez sem indokolta azt, hogy a repülőgép három kilométerre letért a számára előírt iránytól. Nem sokkal a baleset előtt a gép személyzete engedélyt kért a légiirányítástól a kassai repülőtér „vizuális megközelítésére”. A repülő végül nem egészen nyolcszáz méteres magasságban csapódott a Hejcétől három kilométerre lévő Borsó-hegy oldalába. Többen azt valószínűsítik, a pilóták nem tartották be az előírt repülési magasságot, a gépet ugyanis 1100 méteren kellett volna tartaniuk. Ha tartották volna ezt, vélhetően a baleset sem történt volna meg, mivel nincs a térségben ilyen magasságú hegy. A vizsgálóbizottság ugyanakkor leszögezte, biztosat csak a fekete doboz vizsgálatának befejeztével tudnak majd mondani.

[caption id="" align="aligncenter" width="361"] Darnay Katalin felvétele
[/caption]A szlovák napilapnak nyilatkozó Jozef Pivarci, a védelmi tárca volt államtitkára azt mondta: a pilóták vélhetően nem észlelték időben a Borsó-hegyet. Az Index ugyanakkor arról ír: a gép nem véletlenül tért el a repülési útiránytól, hanem szándékosan nem követte azt: a kassai repteret ugyanis a Borsó-hegy feletti folyosón is meg lehet közelíteni. A hatóságok vizsgálják a légiirányítás felelősségét is.

A végleges veszteséglista szerint a gépen a pristinai KFOR-szolgálatból hazatérő 28 békefenntartó, egy hét fős segédcsoport és a nyolc fős személyzet tartózkodott: összesen negyvenhárman utaztak a gépen. Az egyetlen túlélő, Martin Farkas tegnap nyilatkozott először a sajtónak, ám a baleset közvetlen részleteiről egyelőre nem beszélt az újságíróknak. A vártnál gyorsabban gyógyuló főhadnagy, akit a kassai Louis Pasteur Kórházban ápolnak, annyit árult el: a gép hátsó részben utazott, és a biztonsági öve be volt kapcsolva. A tragédia közvetlen előzményeire nem nagyon emlékszik. Farkas beszámolt arról is, a fedélzeten a féléves békemisszió után hazatérő katonák között remek volt a hangulat.

Martin Farkast fej- és tüdősérülésekkel kezelik, a tiszt legsúlyosabb sérülése agyduzzanata volt, ezen felül zúzódásokkal megúszta a zuhanást. Az orvosok és a szakértők szerint egyenesen csoda, hogy életben maradt, és különösen az, hogy sérülései nem komolyabbak.

Sólyom is ott lesz a búcsúztatón

Sólyom László köztársasági elnök is részt vesz a negyvenkét szlovák katona állami búcsúztatóján. Az áldozatoktól a szlovákiai Eperjes sportcsarnokában vesznek ma délelőtt végső búcsút. Úgy tudni, az egyetlen túlélő Martin Farkas is részt vesz a szertartáson. Szlovákiában korábban 24 órás nemzeti gyászt rendeltek el.

A szlovák külügyminisztérium megköszönte a magyar hatóságok munkáját, megemlítve a magyar együttműködési készséget és a gyors segítséget.

A szlovák külügyminisztérium megköszönte a magyar hatóságok munkáját, megemlítve a magyar együttműködési készséget és a gyors segítséget. Darnay Katalin felvétele -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!