Egyéb

2006.01.26. 00:00

Ki nyeri a DVD-utódok harcát?

Már jó ideje tart a háború a DVD-utódnak kikiáltott, sokkal nagyobb tárolókapacitással rendelkező lemezek között. Egyelőre úgy néz ki, a közeljövőben nem várhatunk megoldást.

Fülöp Zoltán

Szinte naponta változik a harc kimenetele a két technológia, a Blu-ray és a HD DVD között (HD = High Definition, azaz magas felbontás). Korábban több neves filmstúdió is a Blu-ray mellett tette le a voksát, mivel a Sony által vezetett szövetség szabványa nagyobb kapacitást és jobb minőséget ígér. Várhatóan még tavasszal megjelennek a Sony által népszerűsített Blu-ray lemezeket és a Toshiba HD DVD formátumát egyaránt támogató lejátszók. Az új lemezek nagyobb kapacitást, valamint interaktív lehetőségeket is nyújtanak majd. A fejlesztők remélik, hogy így életet lehelhetnek az egyre inkább stagnáló házimozipiacba. A 20th Century Fox például bejelentette, hogy az idei első hullámban mintegy 20 filmjét kívánja megjelentetni Blu-ray lemezen. A címek között szerepel a Fantasztikus négyes és a Jégkorszak is.
A Sony Pictures Home Entertainment (SPHE) tavasszal szintén 20 filmsikerrel kíván előrukkolni a Blu-ray formátumon.
„Az SPHE azzal, hogy tavasszal nagy felbontású filmek széles választékát teszi elérhetővé a Blu-ray lemezeken, több szórakoztatóelektronikai és számítógépcég által gyártott BD-kompatibilis lejátszó, PC, illetve meghajtó elterjedését is támogatja” – nyilatkozta Benjamin S. Feingold, az SPHE elnöke. A Warner viszont a középutat választotta: bejelentette ugyanis, hogy kiadványait mindkét formátumon megjelenteti.
Bár eddig a Blu-ray kontra HD DVD kérdése elsősorban a szórakoztatóelektronikai cégeket és a filmstúdiókat foglalkoztatta, hamarosan előtérbe kerülhetnek az átlagfelhasználók is. Napjainkban még nyilvánvalóan nem ez a legérdekesebb kérdés, ám a helyzet hamarosan megváltozhat. Mialatt a szakemberek egy része előre megjósolta
a Blu-ray szabvány győzelmét, egyre többen vélik úgy, hogy kétséges a verseny kimenetele. Erről több jel is árulkodik.
Az első indok igen egyszerű és egy ideje nyilvánvaló: a HD DVD-lemezek gyártása jóval kevesebbe kerül, mint a konkurens Blu-ray korongoké, mivel azok a hagyományos DVD-gyártósorokon is elkészíthetők. Felmérések szerint ez azt jelenti, hogy kétszer annyi HD DVD-lemez készülhet el ugyanannyi idő alatt, mint Blu-ray.
A magas gyártási költségek mellett egyre nagyobb problémát jelent, hogy hiány van a Blu-ray- alkatrészekből. Ezeknek a részegységeknek az elmúlt hónapokban nagyon megnőtt az áruk: mára közel a duplájába kerülnek, mint a HD DVD-lejátszóba való alkatrészek. A harmadik probléma, hogy kizárólag a Sony készíti a Blu-rayhez szükséges high-tech filmréteget.
Ugyanakkor tény, hogy a Blu-ray-tábornak van több tagja – ám a HD DVD csapatban több az igazi nagyágyú, elég csak a Microsoftra és az Intelre gondolni. S van még egy szempont: a Sony jelenleg nincs abban a gazdasági-anyagi helyzetben, hogy megengedhessen magának egy baklövést, mert az beláthatatlan következményekkel járhat. A japán cég így is veszteséges: a Playstation 2- eladások biztatóak, de közel sem biztos, hogy a tervek szerint alakulnak. Nemrég támadások érték a céget másolásvédelme miatt, és egy újabb bukás már nem biztos, hogy belefér a pakliba.
Szakértők szerint előfordulhat, hogy egy olyan formátumháború veszi kezdetét, amelyre az 1980-as években már volt példa a VHS és a Betamax között. Ez azonban nemcsak a szórakoztatóelektronikai iparnak, de a felhasználóknak sem lenne hasznos. Van persze még egy lehetőség. Előfordulhat, hogy marad a két formátum, nem lesz megegyezés, és azok
a vállalatok járnak jól, amelyek  mindkét lemezzel elboldoguló meghajtókat dobnak piacra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!