Hírek

2006.01.26. 00:00

Putyin hozhatja haza a sárospataki kincseket

Az alsóház után szerdán az orosz parlament felsőháza is jóváhagyta a Sárospataki Református Kollégium könyveinek visszaadását. Ha Putyin elnök is aláírja a törvényt, hatvan év után hazatérhet a számos könyvritkaságot is tartalmazó gyűjtemény. Egyébként az orosz elnök egy hónap múlva látogat hazánkba, így valószínűleg személyesen fogja visszahozni a könyveket.

D. Á.

A július elején elfogadott jogszabály 134 kötet visszaadásáról szólt, de a Lenin Könyvtárban azóta még egy darabot leltek, és azt besorolták a hazakerülők közé. Sárospatakon örömmel fogadták a döntést: „a könyvek helye máig üresen áll, úgy hagytuk, ahogy hatvan évvel ezelőtt az elődöktől örököltük” – mondta Dienes Dénes professzor, a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárának vezetője. A könyvtár munkatársai azt tervezik, hogy a könyvritkaságokat megérkezésük után szükség esetén restaurálják, és bemutatják a nagyközönségnek. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap „hatalmas diplomáciai sikernek” minősítette az orosz felsőházi döntést.  

D. Á. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!