Hírek

2006.01.26. 16:48

Hat évig jelentett az Oscar-díjas rendező?

A III/III jogelődjének, a II/5-ös, „belső reakció elhárítását” végző osztálynak jelentett éveken keresztül Szabó István Oscar-díjas filmrendező – állítja az Élet és Irodalom legújabb tényfeltáró írásában.

D. Á.

A hetilap pénteken megjelenő száma szerint Szabó „Képesi” fedőnéven, elsősorban a Színház- és Filmművészeti Főiskola későbbi prominenseiről közölt adatokat a kommunista titkosszolgálatnak. Az újság munkatársa az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti levéltárában végzett több hónapos kutatása után tudta azonosítani a „Képesi Endre” fedőnevű ügynököt, aki 1957 és 1963 között jelentetett a II/5-ös osztálynak. „Képesi” akkor 19 éves volt, a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója. Feladata között szerepelt, hogy beszámoljon a főiskola életéről, a „gyanús, ellenséges megnyilvánulásokról, kijelentésekről”, különösen a Máriássy Félix vezette osztály magatartásáról.

„Képesi” a dokumentumok tanúsága szerint lojális volt a népi demokráciához. Az iratokból nem derül ki, mivel tudták rávenni a fiatal kommunista főiskolást az együttműködésre. Szabó István elsősorban saját osztálytársairól jelentett, főiskolai tanulmányaikról, KISZ-munkájukról éppúgy, mint esetleges politikai megjegyzéseikről vagy éppen „passzivitásukról”. A cikk szerzője szerint a megfigyeltek között olyan nevek is vannak, mint Bárdy György, Básti Lajos, Jancsó Miklós, Mécs Károly és Törőcsik Mari. Szabó István tegnap késő estig nem nyilatkozott az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!