Hírek

2006.01.26. 17:02

Átalakul Magyarország időjárása

Folytatódik a globális felmelegedés, aminek nem mond ellent a kemény hideg, hiszen az utóbbi évtizedek klímaváltozásának egyik jellegzetességét éppen ezek a szélsőségek adják – mondta Zágoni Miklós fizikus, az ELTE oktatója az MTI-nek.

BAMA

Közép-Európában megfigyelhető, hogy a tipikus nyugati szélzóna északabbra húzódik és feljebb nyomul a mediterrán hatás. Ami korábban csak a Pécs-Szeged vonalig érvényesült, az most felhúzódhat a Bakonyig, a Kiskunságig. Ezzel a csapadékzóna is északabbra tolódik, nagy esők, áradások vannak Dél-Németországban, Dél-Lengyelországban, Csehországban, de Magyarországon is volt ilyen az Északi-középhegységben, Miskolc környékén. A globális felmelegedés következménye az egyre szélsőségesebb időjárás: rekord meleg és rekord hideg időszakok váltogatják egymást. Athénban havazik, Isztambulban befagy a Fekete tenger, Kalkuttában nulla fokot mérnek, Ausztráliában viszont 45-46 fokos hőség is előfordul. 2003-ban száz éves melegrekordok, 2005-ben száz éves hideg és csapadékrekordok dőltek meg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint hazánk átlaghőmérséklete 1 fokkal emelkedett 30 év alatt, de vannak olyan régiók, Észak-Nyugat, illetve Dél-Kelet Magyarországon, ahol 1,3 fokkal nagyobb az átlaghőmérséklet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!