Hírek

2006.01.27. 17:12

Nyugalom után leminősítés

BAMA

Az OTP Bank Rt. Privát Banki részlege 2004. november 27-én tízmillió forintot fektetett be egy szabadon választott portfolióba.

Pénzforgató: az OTP Privát Bank és a Reggel tanácsadó sorozata

Azóta folyamatosan adják-veszik a papírokat, hogy minél nagyobb hasznot érjenek el. Péntekenként tőzsdezárás után heti pénzpiaci elemzés kíséretében mutatjuk be a reggel.hu-n, hogy éppen hol tartanak. Tekintettel arra, hogy a magyar befektetők általában kerülik a kockázatokat, a portfolióban 30 százalék körül mozog a részvények aránya. A fennmaradó részt pedig fix hozamú értékpapírokba fektetik.

A január 23-27. közötti hét nyugodtan indult. Az eseménytelen héten a kereskedés záróakkordja meglehetősen nyugtalanná vált mind az állampapír, mind pedig a részvénypiacon. Erre erősített az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank jegybanki tanács hétfői ülése változatlanul hagyta az irnyadó kamatot – a várakozásokkal összhangban. Az állampapíroknál a hét elején először egy stabil hozamcsökkenési trend volt megfigyelhető. Egészen a csütörtök délutánig, amikor nyilvánossá vált a neves hitelminősítő, a Standard&Poor’s közleménye arról, hogy Magyarország hosszú lejáratú adósságait negatív kilátásokkal figyelőlistára helyezte. Ez még nem a tényleges leminősítés, de a befektetők döntéseit erősen befolyásolta a hét végén.

A hír hatására az eladások az állampapír hozamokat 3-6 bázisponttal feltornászták. A forintpiac csütörtökig erősödött, de a közlemény után visszagyengült a hét végén; 249 forintról 251-es szintre emelkedett az EUR jegyzése.

A BUX a héten 1,1 százalékosos csökkenéssel 22 530 ponton fejezte be a kereskedést. A héten nem láttunk túl sok optimizmust a tőzsdén. A hét első felében a MOL, míg a hét második felében a gyógyszeripari papírok erősödtek, még a Standard&Poor’s bejelentése után is. Bár a Moody’s hitelminősítő még nem rontott Magyarország minősítésén, a S&P bejelentésének hatása érezhető marad a magyar pénzügyi piacok teljesítményén. Így nehezen fog begyűrűzni Budapestre a nemzetközi piacok pozitív hangulata a vártnál jobb amerikai és európai gyorsjelentések miatt.

Szótár:
Árfolyam: A külföldi fizetőeszközök (deviza, valuta) és az értékpapírok ára. A devizaárfolyam valamely meghatározott devizának egy más ország pénznemében kifejezett ára (pl. 1 euró = 250 forint.).
BUX: a Budapesti Értéktőnyde részvényindexe. A tőzsdén forgó papírok árfolyamváltozását kifejező mutatószám
Hozam: az a szint, amin az állampapírt meg tudjuk vásárolni vagy el tudjuk adni
Irányadó kamatszint: a jegybank által által a gazdasági folyamatok szempontjából optimálisnak ítélt kamatszint.
Portfólió: olyan kosár, amely az egyes befektetők által vásárolt különböző hozamelvárású és kockázatú befektetési eszközökből áll

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!