Hírek

2006.01.30. 07:00

Autósok, vigyázzatok, itt a hideg!

FELKÉSZÜLÉS Olvasónk félti autóját a kemény téltől, a fagyoktól, a nagy hidegtől. Azt kérdezi, hogyan készítse fel a járgányt, hogy ilyen körülmények között se érje kellemetlen meglepetés.

BAMA

Télen használjunk téli gumit – mondja Sánta László, az Autótulajdonosok Országos Érdekvédelmi Egyesületének elnöke. A gumikat már plusz két-három fokban fel kellene tenni – hát még mínusz tízben. A télinek ugyanis hidegben jóval kisebb a féktávolsága, mint a nyárinak. Ha nem cseréljük ki a gumit, azzal a jeges úton saját és mások testi épségét veszélyeztetjük.

A fagyálló folyadékra is ügyelnünk kell. Ha a szélvédő mosófolyadék-tartálya téli folyadékkal van feltöltve, akkor azt még mínusz tizenöt fokban is használhatjuk. Létezik akár mínusz huszonötig működő változat is. Ha szükséges, ezt kell beszereznünk, különben kőkeményen befagyhat a folyadék, és fel sem jut a szélvédőre.

A reggeli deresedést gumival, jégkaparóval húzzuk le. Segítség gyanánt használhatjuk a benzinkutaknál kapható jégoldó folyadékot. Fújjunk ilyet az ajtók gumiszigetelésére, és töröljük át őket. Ez azért fontos, hogy ne fagyjanak be, és mi be tudjunk szállni az autóba.

A laza ékszíj csikorog, ha az olaj megdermedt a motorban. Az ékszíj hajtja a vízpumpát, a generátort, amely tölti az akkumulátort. Ha a generátor nem tudja az aksira a maximumot rátölteni, akkor az lemerülhet, és megtörténhet, hogy el sem tudunk indulni. Legyen nálunk „bikázó kábel”, amelynek segítségével (a két akkumulátort összekötve) kérhetünk energiát autóstársunktól.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!