Hírek

2006.01.29. 18:57

Orbán bevenné a kanyart

Nyolcadik évértékelő beszédén a nép hangjaként jelent meg vasárnap Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szónoklatát arra építette, amit a vidéki útjain a választóktól hallott.

Éber Sándor - Vég Márton

„A választásokon a magyar szolidaritás és a közönyös, kíméletlen vadkapitalizmus között kell majd választani. Ez a kérdés, válasszatok” – hangoztatta vasárnap Orbán Viktor. A Fidesz elnöke Budapesten, a SYMA-csarnokban, mintegy négyezer fő előtt tartotta meg hagyományos évértékelő beszédét, amelyre évről évre a 10 éves Magyar Polgári Együttműködés egyesület kéri fel. A díszlet, a körítés és a felvezetés Kudlik Júliával és Rákay Philippel nem különbözött sokban az utóbbi pár évben megszokottól. Új elem volt azonban, hogy nem csak Orbán szerepelt végig a színpadon, hanem megjelentek olyan emberek is, akivel a pártelnök országjáró útjain találkozott. Véleményüket így a megjelenő kisemberek is elmondhatták az évértékelőn.

Orbán a nép hangjaként jelent meg. Az évértékelő felvezetésében is hangoztatták, hogy legutóbbi vidéki útjainak – Dombóvár, Eger, Szentes, Békéscsaba, Pécs –, s a Nemzeti Konzultáció tapasztalatainak alapján született meg a beszéd. A Fidesz elnöke beszédének szinte minden pontjánál a vele találkozó embereket idézte. Az eddig megszokott történetek – sztorik, népmesei fordulatok – sem maradtak el. Az értékelés egy pécsi polgár levelének felolvasásával kezdődött, aki a Nagy Jólét királyról szóló tanmeséjét nyomta a baranyai megyeszékhelyen Orbán Viktor kezébe.

A Fidesz elnöke ismét előhozta a testmagasságát az ajtófélfán megmérő kisgyermek példáját. „Ezúttal nem a gyerek lett kisebb, vagy a mértékegység változott meg, hanem a ház lett kisebb” – állapította meg a legnagyobb ellenzéki párt vezére. Ezt bizonyítja a 10 százalékos államadósság-növekedés. Az adósság Orbán szerint már akkora, amekkorát Kádár János annak idején 30 év alatt vett fel. „Minden 100 forint termeléshez 150 forint nagyságú hitelt kell felvenni, minden lakosra másfél millió forint nagyságú adósság jut” – emelte ki a szónok.

Orbán újra a „merjünk nagyok lenni” motívumhoz nyúlt. Ezúttal azt hangoztatta, hogy a kishitűségünket kell legyőzni. „Magyarország is benevezett egy versenybe, de ezúttal a győzelem és nem a részvétel a fontos” – jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint 2005. a beletörődés éve volt. A győzelemre már gondolni sem merünk, pedig négy évvel korábban még az új EU-tagok között az élmezőnyben foglaltunk helyett. A Fidesz elnöke elsorolta, hogy kormányzása idején több olyan tervet is megvalósítottak, amelyet lehetetlennek tartottak. Ilyen volt párkányi híd, a Budapest Sportaréna, a Nemzeti Színház megépítése, a gyermekek utáni adókedvezmény, a magyar igazolvány, a Széchenyi terv.

„A vereség és a kudarc az élet része, a tapasztalat és az idő visszavonhatatlanul éretté és megértőbbé tett minket” – utalt az utóbbi négy évre Orbán, aki szerint már nem annyira fiatalok, hogy mindig igazuk legyen. A kormányt azonban úgy értékelte, hogy mindössze ennyire képes, ígérget, vagy csak a Fideszt kergeti, pedig Magyarország többet érdemel.

„Az előttünk álló évben az a fő kérdés, hogy bekanyarodunk-e amikor jön a kanyar, vagy bátran megyünk tovább egyenesen a falba” – idézett országjáró útjáról egy dombóvári klasszikust a Fidesz elnöke, aki ezeket a mondatokat beszédének egyik vezérlő motívumává tette. E szerint azzal a busszal, amelynek 10 millió utasa van, a sofőrje jelenleg rosszul veszi be a kanyarokat. Az országjáró körút során Szentesen, vagy például Békéscsabán az volt az emberek véleménye Orbán szerint, hogy „a luxuspolitika veszélyes, mert kiváltságokat teremt”. „A luxusbaloldalt pedig elkényeztette először a hatalom, majd a milliárdok”.

Orbán újra elővette javaslatát a társadalombiztosítási járulék 10 százalékos csökkentéséről, amely szerint új munkahelyeket teremtene a 700 ezer munkanélkülinek. A Fidesz vezére a munkanélküliség további növekedése súlyos milliárdokkal terhelné meg a büdzsét. Újabb 60 ezer állás elvesztése mintegy 170 milliárd forintba kerülne a költségvetésnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="469"] Darnay Katalin felvételei
[/caption]Egy dombóvár környéki gazda a pulpituson azt panaszolta el, hogy településén egyetlen munkalehetőség a mezőgazdaságban van, de nem bírják a versenyt a külföldiekkel. Orbán azzal nyugtatta meg a férfit, hogy győzelmük esetén gazdatársadalom képviselőjét emelnék a mezőgazdasági tárca élére, s megszüntetik azt a helyzetet, hogy Magyarország az unió élelmiszerlerakó telepévé változzon. A Szentesen élő Réka azt kifogásolta, hogy a fiatal diplomások nem tudnak elhelyezkedni, így külföldre mennek. Orbán szerint, aki azt tanácsolja a fiataloknak, hogy a fiatalok külföldön boldoguljanak, „az fogja az ötletét, s menjen el innen”. Az ifjaknak olyan helyzetet kell teremteni itthon, ha esetleg máshol képezik magukat, mindenképpen hazajöjjenek. Hiszen a család a legfontosabb, s ő sem fényképen akarja nézegetni akarja nézegetni külföldön tanuló gyermekeit.

Orbán szerint a jelenlegi adórendszer munka-, család- és magyarellenes. „A roma közösség számára a felemelkedés az iskolán és a munkán múlik, s meg kellene fontolni, hogy a családi pótlékot az iskoláztatáshoz kellene kötni” – üzente a romáknak az előző ciklus kormányfője. Orbán összegezte eddigi ígéreteit: letörik a luxusprofitot, s csökkentik a gyógyszerárakat, s nem támogatják a kórházak privatizációját. Visszaállítják lakáshitelprogramjukat, mivel a jelenlegi lakástámogatási rendszer veszélyes a deviza alapú kölcsönök miatt. Radikálisan emelnék a béreket, 2010-ig pedig bevezetnék a 14. havi nyugdíjat. Szigorítanák a büntető törvénykönyvet.

A Fidesz programjának egyik legújabb eleme a közlekedés olcsóbbá tétele, hogy így is javuljanak a munkához jutás feltételei. Orbán összehasonlítása szerint indokolatlanul magasak például Magyarországon a sztrádadíjak, amelyeket kormányra kerülésük esetén mindenképpen csökkentenek.


Orbán végül azt emelte ki, hogy egy régi értéket szeretne visszaállítani: a szolidaritást. „Elfelejtettük azt, hogy mi magyarok nem csak magunkra, hanem egymásra is számíthatunk” – hangoztatta. A pártelnök egy olyan Magyarországot teremtene meg, ahol a magyar emberek előnyt élveznének minden más nemzet fiaival szemben.

„Orbán paternalista államképet festett, szónoklatával főleg a nyugdíjasokat, a közalkalmazottakat és a segélyből élőket célozta meg – mondta a reggel.hu-nak Kiszelly Zoltán. A politológus szerint a Fidesz elnökét az a cél vezérelte, hogy a bizonytalanok közül minél többeket magához csábítson úgy, hogy közben elkötelezett törzsgárdájából sem veszít szavazatokat. Kiszelly Zoltán szerint az most a fő kérdés, hogy Gyurcsány Ferenc hétfői évértékelésében belemegy-e az ígérgetésbe, vagy önálló, új programot hirdet. Az MSZP pontosabb, az MDF keményebb értékelést várt Az MSZP szerint Orbán Viktor értékelése a szokásos hamis számokon alapult és a szokásos felelőtlen ígéretektől hemzsegett. „Orbán Viktor a visszakanyarodás programját hirdette meg gyászbeszédében, miközben megalázó politikai statisztaszerepben megszólaltattak néhány választót, akiknek problémáit Orbán kézrátétellel azonnal meggyógyította” – mondta Lendvai Ildikó az MSZP frakcióvezetője.

A kormányzó koalíció kisebbik pártjának is a beszéd hazug, művi beállítása szúrt szemet. „Én nem láttam évértékelést, sem programadást, csak egy luxusígéreteket tartalmazó szónoklatot” – szögezte le Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke szerint Orbán valós társadalmi problémákat vetett fel, amelyekre azonban nem adott valós válaszokat.

Csalódottságának adott hangot a negyedik parlamenti párt, az MDF is, főleg a Fidesz által felvázolt mindenható, gondoskodó állam képe érte őket meglepetésként. „Sokkal keményebb és határozottabb kormány-bírálatra számítottunk, mert mi az elmúlt egy évet ennél sötétebbnek és rosszabbnak látjuk” – jelentette ki Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese. Darnay Katalin felvételei -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!