Hírek

2006.01.30. 13:06

Szabó mellett 117 értelmiségi állt ki

A magyar szellemi élet száznál több képviselője biztosította támogatásáról Szabó István filmrendezőt, akinek 1956 utáni ügynöki tevékenységét az Élet és Irodalom hozta nyilvánosságra legutóbbi számában.

BAMA

A Népszabadsághoz eljuttatott és a lapban hétfőn megjelent nyilatkozat aláírói úgy fogalmaztak: Szabó István 45 éve nagyszerű és fontos filmeket csinál nekünk. Nemcsak magyaroknak. Elvitte hírünket mindenfele a világba. Beírta nevét kultúránk egyetemes történetébe. Szeretjük, tiszteljük és becsüljük őt. A 117 aláíró között van például Garas Dezső, Göncz Árpád, Gönczöl Katalin, Jancsó Miklós, Koncz Zsuzsa, Koltay Lajos, Kő Pál, Presser Gábor, Tímár Péter és Valki László.

Korábban Szabó István módosította azon nyilatkozatát is, amely szerint beszervezésével megmentette egy fiatal forradalmár életét, s így élete legbátrabb, legvakmerőbb cselekedetének nevezte az állambiztonsági munkát. A filmrendező bevallotta, csak magát mentette, amikor ügynökként több éven át jelentett a Színház-és Filmművészeti Főiskola hallgatóiról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!